От 1 октомври трябва да има нова цена на тока. Какъв ще е нейният размер и нейното евентуално увеличение, ще разберем в средата на септември

Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, цитиран от в. "Монитор". Той посочи, че регулаторът още няма отговор от Европейската комисия (ЕК) относно писмото със съмнения за нерегламентирана държавна помощ по отношение на дългосрочните договори с ВЕИ производители и с "AES Марица Изток 1" и "Контурглобал Марица Изток 3". 

ДКЕВР обаче очаква отговора на Брюксел по жалбите, за да може да вземе акуратно решение на създалата се ситуация, обясни Боев. Според него, ако ЕК подкрепи жалбите и предложенията на регулатора, може и да не се говори за някакво увеличение. По неофициална информация стремежът е, ако има скок на цената, той да не надхвърля 5%.

По повод решението на съда за отмяна на 20% такса за върху цената на тока от вятърни и слънчеви централи, председателят на регулатора каза, че е предвидено събиране на таксата в по-малък обем. Решението ни заварва с ресурс от 80 млн. лева в бюджетната сметка, чакаме указания от Министерство на финансите къде да ги прехвърлим, според постановление на МС ние само администрираме тези суми, посочи Боев.

Относно предложението за създаването на енергиен борд, шефът на ДКЕВР каза, че че си го представя като общо събрание или дискусионна маса, но до момента в ДКЕВР не е получавана покана за подобно мероприятие. Ние сме независим регулаторен орган и върху нас не би следвало да се упражнява никакъв допълнителен регулаторен одит или напътствия, коментира още той.

Според Боев няма опасност от въвеждане на режим на тока. Подобна възможност допусна служебният вицепремиер Екатерина Захариева в края на миналата седмица. По думите му експертите на ДКЕВР и информацията, с която разполага регулаторът, не показват по никакъв начин да има режим на тока.