Русия е една от най-могъщите икономики на света и за нея трябва да се знае повече

Дори след като на Русия бяха наложени множество международни санкции заради кризата в Украйна и анексирането на Крим, а тя отговори на огъня с огън и забрани вноса на селскостопанска продукция от държавите, които са ѝ наложили санкции, Руската федерация продължава да бъде една от най-огромните икономики в света и един от основните фактори на политическата карта.

Виж още: Историята на Крим - от скитите до украинците

Независимо дали възприемаме тази държава като родина на братушките и наш естествен съюзник или като противник на всичко демократично, Русия е голям играч и за Русия трябва знае повече.

Ето 10 слабоизвестни факта за най-голямата славянска държава, подбрани от Profit.bg:

1. Половината обогатен уран на света е в Русия. Страната разполага с 695 т обогатен уран, което е най-големият запас от всички държави в света. САЩ са на второ място с 604 тона.

2. Резервите от природен газ на Русия са еквивалентни на 13,2 млрд. олимпийски басейна. Русия разполага с 1 163 трилиона кубични фута, което е вторият най-голям запас в света.

3. Русия има резерви от 87 млрд. барела петрол. Това е достатъчно количество за 75 години. Русия консумира 3,2 млн. барела петрол на ден (по данни от 2012 г.)

Виж още: ЕК има възможност да компенсира засегнатите от руските забрани

4. Русия има девет часови зони. Това е страната с най-много часови зони, като е имало моменти, когато те са били още повече - 11.

5. Над 9 млн. души пътуват в метрото на Москва всеки ден. Метростанция "Паркът на победата" (Парк Победы) пък е най-дълбоко разположената в света. Тя се намира на 85 м под земята.

6. 20-те най-богати руснаци имат общо 227 млрд. долара. Това е повече от БВП на Пакистан (215 млрд. долара).

Виж още: Къде си влагат парите най-богатите руснаци

7. През 1867 г. Русия продава Аляска на САЩ за 7,2 млн. долара. САЩ са платили по-малко от 2 цента на акър за огромната територия.

8. Руснаците пият два пъти повече от американците. Те пият по 6,3 шота на седмица (средно), а в САЩ пият по 3,3.

Виж още: Даваме 4 млн. евро за реклама на лютеница и патладжани

9. Русия е на 5-о място в света в класацията на най-опасните за журналисти държави. 56 журналисти са убити в Русия от 1992-ра насам.

10. От 1993 г. насам населението на Руся е намаляло с 6,6 млн. души. Това е равно на цялото население на US щата Масачузетс. През 2010 г. населението на Русия е било 141,8 млн. души, като се очаква да падне до 126,6 млн. души до 2050 г.

Виж още: Какъв е дневният режим на Путин