Музеят може да остане без охрана

След като в края на 2013 г. крадци задигнаха грифоните от паметика на Васил Левски в центъра на София, сега е регистрирано ново посегателство срещу исторически ценности.

Множество ценни експонати на опълченци са изчезнали мистериозно от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка, пише "Стандарт".

От полицията съобщават, че са от експозиционна витрина липсват един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

Криминалистите са на мнение, че кражбата е била осъществена между 28 февруари, когато за последен път е била отваряна витрината, и 11 август, когато са установени липсите.

Според шефа на националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", Данчо Данчев, най-вероятно стъклото на витрината е било повдигната с джобно ножче, а датчикът или не е сработил или е бил изолиран, за да може крадецът бързо и незабелязано за прибере експонатите, които могат да бъдат определени като реликви.

Виж още: Кубетата на "Александър Невски" прокапаха от дъжда

Около седмица преди грабежът излезе наяве, в официално писмо областната дирекция на МВР в Стара Загора, е уведомила шефа на националния парк-музей, че паметникът на Шипка не вече попада сред стратегическите обекти и оттук нататък полицията може да го пази само срещу заплащане.

Самите заплати на 8-те полицаи, отговарящи за охраната на паметника, надхвърлят целия годишен бюджет на музея

Виж още: Красотите на България в снимки

Служебният културен министър Мартин Иванов увери, че все пак музеят при паметника на Шипка няма да остане без охрана.