Намаляването на дневния хранителен прием с до 1000 калории може значително да ускори загубата на тегло.

Поддържането на намален прием на калории помага за поетапното и регулярно сваляне на 1-2 килограма на седмица, което е най-здравословният вариант, пишат от az-jenata.bg

Според специалистите диетолози този метод е и най-щадящ за психиката, защото не спазвате особено драстичен хранителен режим. 

Единственото, за което трябва да бдите, са следните няколко трика, които е добре да следвате и ще имате добри резултати.:

Намалете приема на въглехидрати

Без да се лишавате от тях, просто намалете дневния им прием. Така няма да страдате психически от диетата, а същевременно ще редуцирате тегло. Лошото е, че заедно с намаляването на въглехидратите, ще намалите и енергийните нива в организма. 

За да се справите с този проблем, вместо захарни изделия и енергийни барове приемайте храни с високо съдържание на протеини като постно месо, риба, морски дарове, яйца, нискомаслено сирене или соеви продукти. 

Растителните нерафинирани масла, семената, ядките и здравословните мастни киселини трябва да са водещи в диетата ви.

Пийте много вода

Пиенето на голямо количество вода е чудесен начин да се чувствате сити. Разбира се, приемът на вода не бива да надхвърля 2 - 2,5 литра на ден, защото това би затруднило протичането на процесите в клетките.

Пиенето на вода преди всяко хранене ще ви помогне да не допускате преяждане, защото част от стомаха ви ще бъде заета с течност.

Виж още: Всичко за водата

Яжте богати на фибри храни

Храните с високо съдържание на фибри помагат да усещате ситост за по-дълго време. Те се разграждат бавно и енергията, получена от тях се освобождава в по-дълъг период. Това ви дава сила за извършване на нормалните ежедневни дейности без да чувствате умора и глад.

Похапвайте повече пълнозърнести храни, пресни зеленчуци, пресни плодове, бобови растения, ядки и семена. Те са най-добрите източници на фибри и освен това са с нисък гликемичен индекс. 

Намалете порциите

Повечето успешни диети са базирани на малките порции. Винаги е важно количеството, не само вида храна. 

За да не се измъчвате можете просто да изберете малък сервиз, който да използвате за хранене. Така оптично порцията ще изглежда задоволителна и психиката ви няма да страда. 

Виж още: Таратор за отслабване

Спете достатъчно

Недостатъчният сън може да се окаже един от факторите за напълняване. Но и твърде много сън също не е препоръчителен, защото забавя метаболизма. 

Придържайте се към оптималните часове за спане – 8-9 часа на денонощие, и ще усетите как циркадният ви ритъм започва да действа във ваша полза. 

Едно изследователско проучване констатира, че възрастните, които спят по 5 часа на ден имат по-висок индекс на телесна маса в сравнение с онези, които спят по едно и също време вечер по 8 часа. 

Направете всичко възможно да регулирате съня и да отделите достатъчно време за почивка.