Според закона 17-годишната певица, която е заснела някои доста провокативни кадри във видеото си "Момиче като мен", все още попада в категорията "дете"

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще поиска СЕМ да спре излъчването на клипа към песента "Момиче като мен" на 17-годишната певица Гери Никол. Мотивът - защита на децата от вредно или неблагоприятно за тяхното развитие медийно съдържание, съобщи в. "Труд".

Институцията ще сезира и Горещата линия за безопасен интернет, се казва в становище на ДАЗД до всекидневника, откъдето потърсили позицията им заради вълната обидни и негативни коментари, залели социалните мрежи, вкл. "Фейсбук" страницата на Гери-Никол.

Показването на сцени, в които дете е обект на сексуално желание,

е неприемливо и не следва да бъде толерирано, независимо от родителското съгласие, са категорични в агенцията. Според нейните експерти естеството на песента и провокативното й визуално представяне може да въздействат негативно не само върху конкретния изпълнител, но и върху децата, които гледат клипа.

Виж още: Софт порно в музикалните клипове (18+)

По критериите на СЕМ не могат да се излъчват кадри или предавания, в които има сцени със сексуален характер, разголване на тялото на самото дете или на други участващи лица. Това се смята за "опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата".

От агенцията напомнят, че отговорността за детето на първо място носят неговите родители и е важно те да бъдат информирани за съдържанието на медийните формати, преди да разрешат на децата си да участват в тях.

Видеото към "Момиче като мен" има рекордна гледаемост

с над 1 млн. прегледа само за три дни, като интерес е регистриран и от съседните ни държави.

Внушителното число за родната музикална индустрия бе постигнато и от предишния й хит "Ела и си вземи", но за седмица, а за по-малко от половин година само в YouTube дебютният й клип е видян над 13 млн. пъти.

И в двете парчета участва Криско. Негово дело беше още един скандален хит, който СЕМ искаше да забранява - дуетът с Мария Илиева "Видимо доволни", по-късно избран за песен на годината.

Виж още: "Тъжно и смешно е да се мяташ и да се бараш"

Същевременно фенове на непълнолетната варненка коментираха с възмущение: "Гери-Никоп и Криско са артисти! Това, което показват в клиповете си, не значи, че са такива и в личния си живот! Пък и така да е, данък обществено мнение ли трябва да плащат!? Ей,това хорската злаба и завист умора нямат!!!"

Законът за закрила на детето обаче постановява, че лицата до 18-годишна възраст са деца. Гери-Никол

навършва пълнолетие догодина, на 30 юли

Преди време подобни проблеми имаше и Майли Сайръс, когато се снима полугола, увита само в сатенен чаршаф, за престижното сп. "Венити феър". Тогава, през пролетта на 2008 г., звездата на "Дисни" беше едва на 15 и таблоидът "Ню Йорк поуст" обяви фотосесията за "срамна".

Топфотографката Ани Лейбовиц обаче обясни, че с екранната Хана Монтана са разглеждали модни снимки и са обсъдили предварително кадъра: "семпъл, класически портрет, заснет с много пестелив грим, според мен много красив".

Днес Майли вече е на 23 и се разголва под път и над път: в клиповете си (като Wrecking Ball), на сцената, в социалните мрежи, за кампании с благородни цели и по кориците на списанията - като селфито за "Интервю", където зърната й бяха цензурирани...