Вицепремиерът Миглена Кунева с нов опит за Закон за борба с корупцията по висшите етажи на властта

Опитите на вицепремиера Меглена Кунева да прокара закон за борба с корупцията по високите етажи на властта продължават. В новата версия на законопроекта тя е включила текст, който задължава министрите, областните управители и кметовете да обявяват публично с кого и кога се срещат извън кръга на службата си. 

Все още не е ясно и каква ще е позицията на ГЕРБ по новия вариант. Той може да бъде внесен повторно в парламента едва през декември, тъй като беше отхвърлен през септември и сега изтича срокът, след който може да се вкара за ново обсъждане, пише в. "Сега". 

Закон с привкус на ЕК

Текстовете са заимствани от практиката на Европейската комисия, чиито членове са длъжни да описват в специален регистър контактите си, за да няма съмнения за конфликт на интереси. Предлага се министрите, управителите и кметовете да се отчитат по същия начин в интернет. 

Става въпрос само за разговори с хора, които са външни за службата им. Контролът ще се осъществява от Бюро за борба с корупцията, в което трябва да се слеят комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и част от Сметната палата.

Еврокомисарите имат Кодекс за поведение, който беше приет през 2011 г. Целта е да не се допускат нерегламентирани срещи, получаването на подаръци, както и да се избегнат проблеми с назначения в частния и в консултантския бизнес на бившите комисари. ЕК забрани на най-висшите си представители да прекарват ваканции на яхти, притежавани от олигарси, и да ползват самолети на диктатори. Комисарите не могат да "приемат гостоприемство, освен когато е в съответствие с дипломатическата вежливост".

Виж още: Парична награда при сигнал за корупция

Бившият еврокомисар Джон Дали бе принуден през декември 2012 г. да напусне поста си в комисията "Барозу" заради съмнения за нерегламентирани контакти с представители на тютюневата индустрия. Основанието за оставката на Дали бе заключение на ОЛАФ, че малтиецът е имал тайни срещи с представители на тютюневи компании, които срещу заплащане са искали промени в тютюневото законодателство на ЕС в тяхна полза. Той обаче отрича подобни срещи и дори заведе дело срещу ЕК, като твърди, че е бил принуден да депозира оставката си, а не е направил това доброволно. 

Втори опит

През септември съпротивата на народните представители беше основно срещу начина на избор на директора на бюрото и приемането на анонимни сигнали. В закона се предлагаше директорът да се номинира от Министерския съвет и да се назначава с указа на президента. Това обаче не се хареса на депутатите, които настояха изборът да се осъществява от парламента, за да се гарантира независимост. 

Затова са предложени още два варианта за назначаване, които ще бъдат дискутирани с депутатите преди внасяне на новия вариант на закона. Единият предвижда да се приеме искането парламентът да избира, а президентът да назначава. 

Другият вариант е да се създаде комисия от 16 души за избор на директора. Осем от тях ще представляват всяка една парламентарна група, а останалите осем ще бъдат разделени поравно между Висшия съдебен съвет и правителството. 

В новия вариант на закона има текстове, които разписват детайлно как трябва да се подават анонимните сигнали, как ще се образуват, дори е одобрен и формуляр за попълване, разказаха източници от Реформаторския блок.

Виж още: Къде в България има най-много корупция

Противници на идеята

Депутатите се възпротивиха срещу анонимките заради опасенията, че това може да се превърне в инструмент за политически гонения, особено ако директорът на националното бюро се назначава от МС и президента. 

Срещу приемането на анонимни сигнали се обявиха и от сдружението на общините. Те бяха и против текстовете, които забраняват на общински съветник да участва в търговско дружество, сключило договор с общината, или в нейно дружество и предприятие. 

"Това ново изискване ще предизвика оттегляне на опитни и авторитетни хора от общинските съвети и ще рефлектира върху качеството на дейността им", пише в становището на сдружението до правната комисия. 

Източник: в. "Сега"