ЕС и Турция постигнаха договорка за спиране на бежанския поток към Европа

До октомври 2016 г. гражданите на Турция трябва да могат безвизово да пътуват в страните от Европейския съюз. Това бе договорено вчера по време на срещата на върха между ЕС и Турция за решаване на проблемите с бежанската криза. 

Така в замяна на задържането на бежанците на турска територия, Анкара ще получи 3 млрд. евро за подобряване на условията за имигрантите, както и обещание за безвизово пътуване в ЕС. 

До юни идната година Турция трябва да е готова да прилага споразумение за реадмисия с всички страни от ЕС, за да може през октомври 2016 г. турците вече да пътуват без визи в страните от ЕС. 

Това бе едно от отдавнашните искания на Анкара към ЕС, с който води преговори за членство от десетилетия. Заключителният документ ангажира страните от ЕС на 14 декември да започнат преговори по глава 17 за икономическата политика от преговорния процес с Турция. От декларацията на лидерите става ясно още, че освен кандидат-член за ЕС, Турция се очертава и като стратегически партньор. 

Виж още: Меркел: Против членство на Турция в ЕС и за приемане на бежанци

В заключителния документ още се предвижда Анкара да получи щедри политически и и икономически облаги, ако изпълни обещанията си към Европа да не допуска имигранти, които не покриват изискванията за международна закрила в Европа и ги приема обратно, за да ги екстрадира. 

Освен това се посочва още, че ЕС и Турция два пъти в годината ще провеждат срещи на високо ниво - министри и еврокомисари, за да дискутират проблеми на външната политика и регионалната сигурност. Тези срещи ще бъдат отделно от редовните разговори, свързани с преговорния процес. 

Редовни дискусии ще има и по енергийни теми. В началото на идната година ще бъде създаден механизъм за икономически диалог на високо равнище, който ще развива икономическите отношения Турция-ЕС. Договорено бе и преразглеждане на споразумението за Митнически съюз между ЕС и Турция, за което Анкара настоява от година.

На фона на влошаващите се отношения между Русия и Турция, тази среща е добра новина за управляващите в Анкара. Предоставят се много опиции за развитие на енергетиката и икономиката на страната, които да компенсират санкциите, наложени на страната от Москва. 

Източник: Европейската комисия, в. "Сега", Нова телевизия