Гражданите, подали сигнали за корупция, ще получават парични награди, ако тяхната информация доведе до осъдителни присъди. Това предвижда Стратегията за създаване на нов антикорупционен орган, който ще обединява основните звена за борба с корупцията

Новата институция ще проверява имотното състояние и конфликта на интереси на хората от властта, информира БНР.

Антикорупционната стратегия беше представена на специална пресконференция в Министерския съвет от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов.

Законът за новия корупционен орган ще бъде внесен в Министерския съвет до края на месеца

Заради нуждата от финансова обосновка новата структура ще започне работа най-рано на 1 януари 2016 г. 

Тя ще обединява Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, дирекции в Сметната палата, Комисията за незаконно имущество и други структури. Ще бъде променено законодателството в сферата на достъпа до банковата тайна и имуществените декларации.

"Детайлен механизъм за отчетност, мониторинг и оценка, в това число и независима външна оценка. Ще държим на тази оценка затова как си вършат работата институциите за борба с корупцията. Да бъде всяка година и да бъде външна, за да сме абсолютно сигурни, 

че сме избегнали всякакви зависимости

всякакви колебания, че някой е вдигнал телефона на друг и се е опитал да насочи работата на едни независими български институции", каза, вицепремиерът Меглена Кунева.

Основният приоритет на новата структура ще бъде наблюдението на 7670 души, заемащи висши държавни длъжности. Нейни приоритети са изграждане на ефективна система от антикорупционни органи и звена, противодействие на корупцията по високите етажи на властта, противодействие на политическата корупция с акцент върху изборната корупция, превенция и противодействие на корупцията в МВР и органите на съдебната власт, освобождаване на гражданите от "дребната" корупция.

Гражданите, подали сигнали, които са допринесли за осъдителна присъда, 

най вероятно ще получават процент от сумата, за която се води досъдебното производство

Такава например е практиката в Румъния.

Виж още: Най-богатият румънец осъден на 2,5 години затвор

"Към момента нямаме никакви планове да променяме давностните срокове и да ги преразглеждаме. Аз лично бих казал да се спрем в тези рамки и да спрем малко влечението си към специално законодателство", коментира законовата рамка министърът на правосъдието Христо Иванов.

Звеното ще се помещава в ДАНС и ще бъде с ограничен достъп

Съставът на органа най-вероятно ще бъде избиран от Народното събрание.

Съвет към авторите на стратегията даде омбудсманът Константин Пенчев:

"Вие сте избрани, за да не се поддавате на емоции, на обществените тежнения, а още по-малко на оценките на чуждите посланици и европейските партньори, а да направите реформа. Опрели сме "ножа до кокал“ и за съдебната реформа, и за този орган. Всичко това трябва да се направи, за да продължим да съществуваме като държава, още повече европейска."

Виж още: Защо Румъния успя, а България - не?

Източник: БНР