Йоан Никулае беше подсъдим по аферата с незаконно финансиране на кандидат-президент в предизборната кампания от 2009 г.

Най-богатият човек в Румъния беше осъден на две и половина години затвор заради платени 150 хил. евро подкуп. Според актуалните данни на сп. "Форбс" състоянието на Йоан Николае се равнява на над 1 млрд. долара, но апелативният съд не се поколеба да му даде присъда въпреки оправдателното решение на първа инстанция.

Сумата, предназначена за кандидатпрезидентската кампания на Мирча Джеоана през 2009 г., била предадена на политик от опозиционната тогава Социалдемократическа партия. Срещу това бизнесменът трябвало да придобие влияние в управлението на страната.

Джеоана обаче губи изборите от съперника си Траян Бъсеску. Партийният функционер, замесен в аферата, получи тригодишна присъда, а още двама подсъдими получиха по 2,5 години.

60-годишният Никулае е собственик на компанията "ИнтерАгро", има интереси в селскостопанския, енергийния и финансовия сектор, а освен това притежава и футболния клуб "Астра" (Гюргево), припомня "Асошиейтед прес".

Междувременно румънски съд постанови постоянен арест за Дариус Вълков, обвинен във вземане на подкупи за 2 млн. евро, докато заемал кметския пост в Слатина. Доскорошният финансов министър, който подаде оставка в средата на март, досега се намираше под домашен арест.

Според обвинението Вълков криел творби от Пикасо и Реноар и съхранявал 3 кг злато в сейфа на свой приятел.

Арест бе постановен и за друг високопоставен представител на управляващата Социалдемократическа партия - кмета на Констанца Раду Мазаре, който нашумя с появата си в нацистка униформа на модно ревю, отбелязва АП.

Обвинението срещу него е за получаване на подкупи за 9 млн. евро срещу раздаване на разрешителни и договори за ремонтни дейности.

Източник: АП