След като съдът окончателно отне лиценза на КTB, говорителят на БНБ Александър Урумов заявява пред "Монитор", че в най-кратки срокове Централната ни банка ще поиска възобновяване на делото по несъстоятелност

Окончателното произнасяне на Върховният административен съд (ВАС) по казуса дава възможност делото да тръгне отново в Софийския градски съд (СГС). Процесът по обявяване на банката в несъстоятелност беше спрян, докато се реши финално съдбата на разрешителното за банкова дейност на трезора.

До вчера, на вложителите са изплатени над 3 558 000 000 лева, информира Централната ни банка.

КТБ остана без лиценз, след като на 2 април Върховният административен съд се произнесе окончателно по казуса

Разрешителното за извършване на банкова дейност на трезора беше отнето на 6 ноември 2014 г. от БНБ, след като стана ясно, че КТБ е с отрицателен капитал от над 3,7 млрд. лв. Решението на националната банка обаче бе атакувано в съда от част от акционерите в затворения трезор.

Петчленен състав, председателстван от шефа на ВАС Георги Колев, отсече, че акционерите "Бромак", "Бългериан Акуизишън Къмпани II С.а.рл.", Вера Ахундова и Орлин Русев
нямат правен интерес да обжалват решението на БНБ, с което бе отнет лицензът за извършване на банкова дейност на трезора.

Така втората инстанция потвърди изцяло първото определение на тричленния състав на ВАС. Според магистратите законните представители на КТБ, след поставянето й под специален надзор, са квесторите

След тяхното влизане в банката правомощията на предишното ръководство на трезора са прекратени. Освен това е отнето и правото на глас на акционерите с над 10% собственост в трезора. Тъй като нито бившите шефове на банката, нито акционерите са жалили отстраняването си, в момента нямат правен интерес да внасят искания в съда от името на банката.
С вчерашното си определение е оставено без уважение и искането на акционерите "Бромак", "Бългериан Акуизишън Къмпани II С.а.рл." и Вера Ахундова за отправяне на преюдициални запитвания до съда на Европейския съюз. Те искаха съдът в Люксембург да разтълкува директива на ЕС точно във връзка с това кой има правен интерес да оспорва отнемането на банков лиценз. Съответно петчленката отхвърли и искането за спиране на делото.

Окончателното произнасяне по казуса с лиценза на КТБ дава "зелена светлина" и на процеса по обявяване на банката в несъстоятелност

Той беше "замразен" в Софийския градски съд, докато се реши финално съдбата на разрешителното за банкова дейност на трезора. След произнасянето на ВАС вече няма пречка да бъде насрочено заседание по делото за фалита на банката. Трябва само БНБ да представи в Софийския градски съд вече влязлото в сила нейно решение за отнемане на лиценза на КТБ.

След като това се случи, съдията - докладчик по процеса, в СГС Иво Дачев, който гледа процеса за фалита, има 7 дни, за да насрочи заседание. То ще се гледа при закрити врати с изслушване на страните. След него съдия Дачев ще трябва да се произнесе дали да открие производство по несъстоятелност на КТБ. 

Междувременно обаче ще може да назначи и постоянен синдик в трезора. За да се опазят активите на КТБ обаче, преди няколко седмици депутатите гласуваха законови промени, с които бяха назначени временни синдици в трезора.

Йордан Цонев: Временните синдици да останат като постоянни

"След като ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ от БНБ, сега предстои назначаване на постоянни синдици. Най-логично е тази функция да се прехвърли на избраните вече двама временни синдици, като се назначи още един”. Това коментира пред "Монитор" депутатът от ДПС и член на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев по повод развръзката по казуса с трезора. 

Според него това би било най-доброто решение, за да не се губи допълнително време по прехвърляне на задължения.

Той подчерта, че след решението на ВАС предстои и стартиране на процедура по несъстоятелност и работа по самото събиране на масата по несъстоятелността.

"Да се надяваме, че въпреки сложните и нахални комбинации на мажоритарния собственик на КТБ и неговите адвокати ще се стигне до максимално удовлетворяване на финансовите интереси както на кредиторите, така и на държавата", заяви Цонев, като визира схемите с кухите фирми на Цветан Василев.

Виж още: Лютви Местан: Цветан Василев не е над закона

Източник: "Монитор"