Софийският градски съд oдобри предложението Лазар Илиев и Росен Ангелчев да влязат като временни синдици в КТБ

До два дни двамата трябва да встъпят в новата си длъжност, което освобождава автоматично квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, информира БНР.

Илиев и Ангелчев имат юридическо образование 

и са включени в списъка на БНБ за банковите синдици.

Те са избрани с решение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. До предлагането му за временен синдик Илиев работи като главен секретар в Сметната палата. Има опит в няколко търговски банки и в БНБ, където работи като банков юрист.

Ангелчев има дългогодишен опит с компании, където заема ръководни длъжности - например в "Балкан". Също така е работил като помощник-синдик в "Минералбанк". Ръководил е и дирекция "Ликвидация" в Министерството на икономиката дълги години.

И двамата са потвърдили писмено, че са съгласни да изпълняват длъжността на временни синдици и да влязат на мястото на квесторите. Неофициално "Хоризонт" научи, 

че вече документацията на КТБ е подготвена за предаване

Преди временните синдици да влязат в банката, трябва да има одобрение от съда. Според новите текстове в Закона за банковата несъстоятелност съдът ги назначава по предложение на Фонда. 

Преди промените съдът отказа синдици да влязат в банката преди да има решение дали лицензът на КТБ е отнет правомерно или не. Основната задача на временните синдици е да опазят имуществото на банката, като имат право да атакуват сделки, разрешени от квесторите. 

Във вторник квесторите категорично декларираха, че сделки с имуществото на банката не са осъществявани от поставянето ѝ под специален надзор до настоящия момент.

Виж още: Делото за отнемането на лиценза на КТБ влиза в съда през април

Източник: БНР