Обръщаме се към главния прокурор с много настоятелно искане той да предприеме с необходимите действия по компетентност и да потърси отговорност от Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление, заяви лидерът на ДПС

Местан каза, че има две инициативи, подети от партията. Първата е свързана с тяхно писмо до Радослав Миленков, председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в което припомнят за внесените изменения от тях в Закона за кредитните институции, с които уреждат законово правото на назначения синдик на банка, обявена в несъстоятелност, да може да се обърне към международна институция за разследване. 

Виж още: Делян Пеевски: С Цветан Василев нямаме спор

"В последствие нашите предложения бяха приети и станаха част от Закона за банковата несъстоятелност. Оттогава насам мина известно време. С това писмо искаме отговор от Радослав Миленков, 

предприел ли е съответните действия по привличане на външна или вътрешна институция за финансово разследване

С КТБ е свързан огромен държавен и публичен интерес и занапред ще останем на много твърда позиция за разкриване на цялата истина, независимо какви лица биха били засегнати от истината. Дължим я на българските граждани", каза Местан. 

По думите му втората инициатива вече няма характер просто на писмо. "Приемете, че има характер на сезиране на главния прокурор във връзка с интервюто на мажоритарния собственик на КТБ, в което той заяви, че има едни сейфове, които са под негов контрол, 

в които той крие тайни, уличаващи лица от българския политически елит

Той твърди, че има информация за тези лица, която би могла да обясни фалита на банката и разграбването на над 4 млрд. от нея". 

Местан припомни, че в НПК пише, че всеки, който узнае за извършено престъпление от общ характер, е обществено задължен, незабавно да уведоми органите на досъдебното производство. По този смисъл признанията на мажоритарния собственик, че има данни, укрити в сейф под негов контрол, е признание за нарушение по НПК. 

Виж още: Октай: Пеевски зае празния стол на Илия Павлов до Доган

"Обръщаме се към главния прокурор с много настоятелно искане той да предприеме с необходимите действия по компетентност и да потърси отговорност от Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление. 

Г-н Василев, освен за укриване на данни, следва да носи отговорност и за самите данни

но това е друга тема", каза още Лютви Местан и поясни, че както в случая с КТБ, така и по всяка тема ДПС ще има за основен свой политически приятел истината и респективно за свой враг политическия мит и заклинанията, които се чуват. 

Когато се разкрие цялата истина за КТБ, ще си отговорите на въпроса кой съзнателно, наистина добре планирано, продуцира митовете за КТБ и ДПС, за да изгради параван, зад който се крият доста нелицеприятни истини, заяви лидерът на ДПС. 

Виж още: Радан Кънев: Първото правителство на ГЕРБ е бездействало по казуса "КТБ"

На въпрос дали Цветан Василев трябва да бъде изслушан от парламентарната комисия за КТБ, Местан заяви, че самото допускане, че цяла една държава, цял един законодателен орган може да бъде поставен в положение да говори с лице, на което се търси отговорност за над 4 млрд. лева и може да общуват с него в конферентна връзка, е обидно за българската държава, информира"Фокус". 

"Единственото нещо, което може да направи, е незабавно да дойде в страната и да отговаря пред компетентните органи. 

Всичко друго е много нагла претенция да се поставиш над правния ред

върховенството на закона, защото този рефлекс е в основата на рухването на банката. Смятам, че самата идея е обидна", подчерта лидерът на ДПС. 

Виж още: Цветан Василев: Ня#КОЙ се уплаши

"В интервюто на Василев има тежки признания за механизмите, по които са били източени средствата и признание за укриване на данни, които имат пряко отношение към това кой е допуснал огромен финансов ресурс да изтече някъде. Тези данни не могат да бъдат укривани в ничии сейфове, незабавно трябва да бъдат предоставени на досъдебните органи. 

Българското общество има право да знае всичко, когато става въпрос за толкова мащабна щета", 

коментира Местан. 

От своя страна Йордан Цонев обясни, че идеята, която са лансирали - да бъде наета фирма с международен опит за проследяване, не е случайна. След финансовата катастрофа в Ирландия през 2008 г. беше наета такава фирма, обяви той и поясни, че голяма част от парите са били върнати.

Виж още: Борисов: Цветан Василев дойде да ми се извини

Източник: "Фокус", Novini.bg