"Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ", казва низвергнатият банкер в интервю пред "Гласове"

"Дупката от 4 млрд. лева е измислица. Банката контролираше бизнес за 2 млрд. евро и него искат онези, които ме преследват. Прокуратурата и държавните институции са употребени за тази цел", казва пред Явор Дачков в пространно интервю за "Гласове" Цветан Василев.

Още от разговора им в резюме:

* Делян Пеевски е само средство, координатор в по-голям сценарий.

* Иван Искров знаеше какво се готви срещу КТБ.

* Ако не се вземат мерки, "Виваком" ще стане руска собственост през май. Това не е ли заплаха за националната сигурност?

* Вестниците на Тошо Тошев, Венелина Гочева, Петьо Блъсков и Тодор Батков дължат 34 млн., ще ги търси ли правителството от тях?

* Домусчиев да се занимава с неговите алхимии и да не се прави на предприемач.

* Сделка с Луврие ще има само ако се покрият задълженията. Ако исках да открадна тези активи, щях да го направя, без никой да разбере.

* В България класически олигарси няма извън политиците. Всичко за тях, с доказателства и подробности, съм разказал пред нотариус. Опълчих се срещу системата и затова ме подгониха.

* В Белград се води разследване за готвено покушение срещу мен. 

Преди този откъс интервюто започва с актуалния въпрос: На себе си ли продадохте БТК, Дунарит, мултиплекс операторите и останалите предприятия от тази пакетна сделка?

Виж още: "168 часа": Кой изкупува бизнеса на Цветан Василев

"А защо ми е да ги продавам на себе си, ако съм ги имал? Подобни нелепи твърдения се разпространяват тенденциозно и единствено с цел да се манипулира общественото мнение и "формално" да се защитят недемократични законодателни промени, писани на крак", заявява Василев и упреква водещи политици, сред които премиера Бойко Борисов, в липса на държавническо мислене:

"Първоначалното мнение на Централната банка, изразено от Димитър Костов, беше, че банката ни се нуждае от 1,5 млрд. лева. Ние предложихме 2 млрд. срещу активи, а формата можеше да бъде най-различна: временно финансиране, придобиване от държавата с правото на обратно откупуване и прочее, стига да имаше някой с държавническо мислене. Ама за какво държавническо мислене да говорим, след като аз през май и юни се срещнах с тримата лидери на трите водещи политически сили веднага след като бях заплашен в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании ще атакуват банката, и всички избягаха от отговорността. Аз ги предупредих и тримата…

- Които управляваха тогава…

- Не само които управляваха. Третият е сегашният премиер Бойко Борисов. С него имах среща на 6 юни 2014 г. и го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата.

- Какво ви отговори той?

- Първо не искам да ви казвам по какъв "криминален" начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно. Без повдигнато обвинение, без нищо. Абсолютно незаконно бях следен от всички органи и от всички спецслужби. Засега няма да кажа какво си говорихме."

Виж още: 43% от БТК купени за 1 евро

Василев коментира и как се е стигнало до кризата с КТБ:

"За да ме изключат от играта, стартираха с обвинение, че аз съм поръчал убийството на Делян Пеевски. Целта беше или да бъда вътре, зад решетките - ефектът щеше да бъде същият, или да бъда принуден да остана навън, за да могат по-лесно да атакуват и унищожат банката. В крайна сметка те постигнаха целите си...

Запомнете 13 юни. Тринайсети юни е възлова дата.Тогава те ме обвиниха, че аз съм поръчал убийството на Делян Пеевски! Давате ли си сметка как звучи това - председател на надзорен съвет на четвъртата по големина банка в страната е поръчител на убийството на действащ депутат!

Разбирате ли как това се отразява на всички клиенти на банката? Какво могат да си помислят те? И въпреки всичко тези клиенти не се поддадоха веднага. Не мога да ви опиша какво последва. Имам доказателства за мачкане и притискане на клиенти, включително и заплахи. На някои им е обяснявано, че ако не си изтеглят парите от банката, ще пострадат."

На един от финалните въпроси: "Доколко "Южен поток" беше един от поводите за разрив? Има ли геополитика в тази история?", банкерът заявява:

"Не е тайна, че Пеевски командваше "Южен поток" в България.

Абсолютно не е тайна. Сигурно ще го отрече, но нека си спомним кой беше в БЕХ тогава: неговият човек Илко Желязков, като действащ агент на ДАНС, беше член на борда на БЕХ. Иван Мирински, може и да не е негова марионетка, като междувременно му е станал партньор - беше директорът от българска страна на "Южен поток България"...

Аз имах други спорове: че начинът, по който се прави "Южен поток" в България, е скандален, че начинът, по който се правят финансите на "Южен поток", ще доведе до сериозни проблеми на България в Европейския съюз. Това са били моите разногласия. А не че той ме бил излъгал или не знам какво."

Източник: Glasove.com