Има достатъчно сведения в интервюто на Цветан Василев за престъпленията на двама души - Делян Пеевски и Цветан Василев, за да се самосезира прокуратурата по случая, заяви отново съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев

След първия призив на Кънев Пеевски да бъде разследван главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че признанията на банкера няма да бъдат разследвани. Сега Кънев коментира пред Нова телевизия, че е тревожно, че главният прокурор не иска да предприеме подобни действия.

"Интервюто на Василев съдържа признанието, 

че КТБ не е била банка

Това е политически инвестиционен фонд, обясни Кънев.

По думите му спестяванията на българските граждани и фирми са се използвали за създаване на компании със специално предназначение, с които да се купуват бизнеси. "Тоест, взимат се милиарди от парите на хората, дават се на една такава куха фирма - компанията със специално предназначение - и с този заем тази фирма придобива стратегически актив, активи с огромна политическа натовареност, като БТК и "Булгартабак", коментира Радан Кънев.

Банката финансира поредица от инвестиционни офшорки, допълни той. Кънев призна, 

че без съмнение институциите при първото правителство на ГЕРБ са "бездействали"

По думите му обаче сега държавата реагира чрез ДАНС и НАП за сделката с БТК - акциите на БТК бяха запорирани от данъчната агенция, с което придобиването на телекома от LIC33 на практика е блокирано.

Правим поредица от законодателни ходове, които са верни, заяви Кънев, запитан какво прави държавата в момента по тези проблеми. Ние можем много неща да променим, но трябва да се промени съдебната система, прокуратурата, смята Кънев.

Той заяви, че не споделя виждането на правосъдния министър Христо Иванов, че румънският модел за справяне с корупцията не е подходящ за нас, а трябва да се ползва опитът на Холандия. 

"Какво ни различава от Румъния? Еднакво сме корумпирани. Еднаква ни е историята", заяви той.

Виж още: Цветан Василев: Ня#КОЙ се уплаши

Източник: Нова телевизия