Симпатичният другар на астронавтите изкара година и половина на борда на Международната космическа станция (МКС)

Постиженията, с които Киробо беше вписан в книгата на рекордите "Гинес", обаче не са свързани с дължината на престоя му в околоземна орбита.

Освен първият робот придружител, пребивавал в Космоса, той е и роботът, провел разговор на най-голяма надморска височина (414,2 км).

Това се случи през декември 2013, когато отговаряше на въпроси, зададени му от японския астронавт Коичи Ваката.

Двамата сънародници си правеха компания на борда в продължение на половин година, до май 2014, като междувременно Киробо участваше и в научни експерименти.

Роботът астронавт е разработка на Токийския университет и японската агенция за аерокосмически изследвания JAXA съвместно с фирмите Robo Garage и "Тойота".

Киробо тежи 1 кг и е висок едва 34 см. Говори японски, може да жестикулира, да разпознава гласове и лица, да синтезира на реч, разполага с телекомуникациионни функции и камера за видеозапис.

Той пристигна на МКС на 10 август 2013 г. и скоро след това произнесе първата си реплика там: "На 21 август 2013 г. един робот направи малка крачка към по-светло бъдеще за всички."

Той се завърна на 10 февруари с товарния кораб на "Спейс Екс" CRS-5 Dragon, който се приводни в Тихия океан, край бреговете на Калифорния.

В родината Киробо се прибра на 12 март и заяви на пресконференция, че гледана отгоре, Земята му приличала на синя LED лампичка. Тогава му бяха връчени и сертификатите от "Гинес".