Световната и европейската шампионка по борба спечели и "Спортен Икар" от фондация "Български спорт", и анкетата "Спортист на годината"

Тайбе Юсеин, световна и европейска шампионка по борба, е спортист на България за 2018 г. Тя спечели годишната анкета "Спортист на годината", а ден по-рано спортният министър Красен Кралев й връчи и статуетката "Спортен Икар" от фондация "Български спорт".

Победителката завършва 2018-а без нито едно поражение. Най-големият й триумф за изминалите месеци беше на Европейското първенство в Каспийск (Русия) през май, а след това - и на шампионата на планетата в Будапеща (Унгария) през октомври. 

"Това безспорно бе годината на Тайбе Юсеин. Тя изстрада тази победна година и заслужи това отличие с всичко, което направи. Имаше много шансове през предишните години, но най-сетне намери верния път. Благодаря ти, Тайбе, за успехите, с които ни зарадва", заяви министърът на младежта и спорта.

Състезателката в категория до 62 кг получи 1221 точки във вота на общо 139 спортни журналисти, участвали в допитването на "Нове холдинг" за спортист на годината. Наградата й беше връчена на церемония в четвъртък вечерта от председателя на БОК Стефка Костадинова.

"За мен е огромно удовлствие, чест и привилегия да получа тази награда именно от Стефка Костадинова. Надявам с тя да ми бъде като кадем за олимпийските игри", заяви Тайбе. Тя благодари първо на треньора си Петър Касабов и неговите помощници, федерацията по борба и Министерството на спорта - "всички те повярваха в моите възможности и ми вдъхнаха кураж, когато най-много имах нужда".

"Благодаря на семейството ми, че са ме изградили като силна личност и са ме научили да преследвам целите си. Искам да се обърна към всички тук и всички зрители - ние, спортистите, сме живо доказателство, че мечтите се сбъдват с много трудолюбие, упорство и вяра. Аз започвах десетки пъти отначало и успях, пожелавам на всички да успеят", каза още развълнаваната Юсеин веднага след като получи приза от ръцете на Стефка Костадинова.

Титлата "треньор на годината" логично отиде при наставника на женския национален отбор по борба Петър Касабов. За спортист на годината с увреждания медиите избраха световния вицешампион по тенис на маса Денислав Коджабашев.

Тази година обаче сред отличените в журналистическата анкета преобладават дамите. Подгласници на победителката Тайбе Юсеин станаха две лекоатлетки: Мирела Демирева (скок височина) и Александра Начева (троен скок).

На четвърто място е друга състезателка по борба - Биляна Дудова (кат. 57 кг), вицешампионка от Будапеща, европейска шампионка от Каспийск 2018 и шампионка от европейското първенство до 23-годишна възраст в Истанбул.

Единствените мъже в Топ 10 са боксьорът Кубрат Пулев и 21-годишният борец Кирил Милов, отличен и със "Спортен Икар" за пробив в световния спорт, след като стана световен вицешампион, въпреки че участва със 7 кг по-малко лично тегло от категорията си (97 кг).

Стойка Петрова (бокс, кат. 54 кг) заема петото място с европейската си титла и сребърния медал от световното за жени, а под номер 7 са сестрите Габриела и Стефани Стоеви, европейски шампионки на двойки за жени, донесли първа титла от Стария континент в историята на българския бадминтон.

Десетката завършват състезателката по художествена гимнастика Катрин Тасева и сноубордистката Александра Жекова.

Наградите за отбор на годината и на двете церемонии отидоха при обновения състав на ансамбъла по художествена гимнастика: Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова.

През изтичащата 2018-а грациите завоюваха от световното първенство в София бронзов медал в многобоя (който им осигури квота за олимпийските игри в Токио 2020 г.), като се окичиха с титлата на пет обръча. На европейското пък заслужиха злато на три топки и две въжета плюс бронз в многобоя и отборното класиране заедно с девойките индивидуално. 

На наградите "Спортен Икар" министър Кралев изтъкна, че 2018-а e и годината на младите таланти в българския спорт, като заяви:

"Завинаги в сърцата ни ще остане начинът, по който младите български олимпийци защитаваха честта на България на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. По фантастичен начин дадоха заявка, че България я очакват много светли години и ще имаме много поводи за радост, защото от 24 души, които пратихме на олимпийските игри, 17 млади българи намериха място в топ 6."

Призът за спортен талант от "Спортист на годината" беше за младия щангист Христо Христов, а в категорията "Млад и талантлив спортист" на церемонията "Спортен Икар" бяха отличени: 

Александра Начева (17 г.), лека атлетика (троен скок) с треньор Стойко Цонов - шампионка на Младежките олимпийски игри Буенос Айрес 2018, световна шампионка от първенството в Тампере 2018 (до 20 г.), европейска шампионка за девойки до 18 г. от Дьор 2018, участничка в Европейското първенство за мъже и жени в Берлин. 

Мариела Костадинова (16 г.) и Панайот Димитров (18 г.) – двойни шампиони (акробатика, индивидуално и отборно с треньор Гергана Денева) от Младежките олимпийски игри Буенос Айрес 2018, 4-ти на световното първенство в Белгия 2018.

Мария Делчева, бадминтон, с треньор Слънчезар Цанков - шампионка (отборно) от Младежките олимпийски игри Буенос Айрес 2018

Кирил Киров (18 г.), стрелба, микс двойка, с треньор Румяна Апостолова - шампион от Младежките олимпийски игри Буенос Айрес 2018

Йоана Илиева (17 г.), фехтовка - носител на два златни медала от турнирите за Световната купа на сабя за жени (до 20 г.) 

Алберт Попов (21 г.), ски алпийски дисциплини - носител на бронзов медал от световното младежко първенство Давос 2018, с класиране в Топ 25 на Олимпийските зимни игри Пьончанг 2018 

Награда "Спортен Икар" за проява на висок спортен дух беше присъдена на футболиста Михаел Ангелов от хасковския спортен клуб "Слънце". Роден през 2008 г., младият играч тренира от 6-годишен, макар че е сизключително тежко вродено заболяване - артрогрипоза, което ограничава движението на ставите и принципно не позволява на децата да спортуват, а на по-късен етап предполага парализа.

Въпреки това състояние и незавидната перспектива, момчето проявява много висок дух, тренира и насърчава и здравите деца да бъдат активни като него, да обичат спорта и любимия футбол. 

За пример е и лауреатът на "Спортен Икар" в категорията "Шампионско дълголетие" - Петър Стойчев, който неотдавна излезе победител в първото по рода си плуване в открити ледени води в Антарктида в конкуренцията на 15 плувци от девет държави.

Носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (2001-2011 г.), той е и първият, преплувал Ламанша за време под седем часа - 6:57.50 ч. Освен това е световен шампион в плуването на 25 км в открити води (Шанхай 2011), а в актива му има още сребърен медал на 10 км от световното през 2000 г. и бронзови отличия от други шампионати на планетата.