Министър в четири кабинета, майка на седем деца, дипломирана лекарка - Урсула фон дер Лайен се е устремила и към най-високия пост в ЕС. Тя е напориста и решителна, но в Германия бляскавият й имидж помръкна, твърди Кристоф Щрак от "Дойче веле"

По ирония на съдбата тя е родена преди 60 години именно в Брюксел, където, водена от своя политически маршрут, сега тя би могла да се завърне. Урсула фон дер Лайен може да стане първата жена начело на Европейската комисия (ЕК).

Стига, разбира се, Европейският парламент да гласува за нея. А там срещу Фон дер Лайен се надигна сериозна съпротива, особено в редовете на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) и Зелените, които нарекоха номинирането й за поста на Жан-Клод Юнкер "неприемливо" и "дълбоко разочароващо", припомня Кристоф Щрак от "Дойче веле".

Първите 13 години от живота си германската политичка прекарва в Брюксел. Баща й Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност - предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски, а на международната сцена се чувства като риба във вода.

Майка на седем деца, министърка в четири правителства 

В правителствата на Ангела Меркел тя заема различни постове. Но всеки път се хвърля с една и съща стръв в новата работа, поставя под въпрос статуквото, разклаща сложилите се структури, а с обичайната си пробивност понякога дори предизвиква глух ропот в правителствените фракции.

Майката на седем деца най-напред пое Министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 г. успя да поставя необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца.

Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 г. дипломираната лекарка пое Министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до началото на тази седмица, когато обяви, че в сряда, ден след гласуването в Европарламента, ще подаде оставка.

View image on Twitter

Ursula von der Leyen@vonderleyen

My decision for Europe.

961

5:36 PM - Jul 15, 2019

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора - както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможна наследничка на канцлерката.

В Министерството на отбраната Урсула фон дер Лайен се захвана с многобройните проблеми на Бундесвера. Германската армия вече от доста време се мъчи поради остарялата и дефектна техника, поради недообмислените оръжейни проекти и острия недостиг на специалисти.

Министърката упражни силен натиск, вкл. и чрез медиите, и съумя да се пребори за увеличаване на бюджета. Друга нейна инициатива успя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия под нейно управление Бундесверът увеличи своята численост.

Фон дер Лайен успя да превърне отбранителната политика във видим елемент от германската външна политика. А това добре се вписа в международната борба срещу терористичната организация Ислямска държава" - борба, към която Бундесверът дава сериозен принос.

"Обстановката около сигурността се промени, така че за Бундесвера се появиха много нови задачи - от Сирия и Ирак, през Мали и цялата мисия в Средиземно море, та чак до помощта за бежанците и опазването на източните ни граници", каза министърката преди две години.

Избледняващ блясък

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и много драскотини - както заради нейни спорни персонални решения, така и като резултат от редица скандали. Важни оръжейни проекти продължиха да буксуват и под нейното ръководство.

Ситуацията с оборудването на Бундесвера едва ли дава най-добрите препоръки за поемане на най-високия изпълнителен пост в ЕС, коментира Омид Нурипур, експерт по отбраната от партията на Зелените.

По време на мандата на Фон дер Лайен като военен министър се разчу за прояви на десен екстремизъм и за издевателства над млади военнослужещи в Бундесвера. Тя самата побърза да се отграничи от армията, и то много по-рязко, отколкото който и да било неин предшественик. С което пък изгуби доверието на военнослужещите.

Виж още: Германия на лов за нацисти в Бундесвера

Разчу се и за действията на една нейна бивша съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър - най-вече за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството. В момента с "консултантската афера" се занимава специална комисия на Бундестага, пред която Урсула фон дер Лайен ще се изправи през декември.

Блясъкът на министърката постепенно избледня, но въпреки това мнозина наблюдатели смятат, че тя ще има много предимства на брюкселската сцена. Например в областта на общата отбраната, където Фон дер Лайен с успех работи за изграждането на европейски отбранителен съюз. Подчертава, че този съюз не влиза в противоречие с НАТО - това са просто две страни на един и същи медал, убедена е тя. А в отговор на призива на президента на САЩ Доналд Тръмп към Германия да поеме повече отбранителни ангажименти в Европа казва: "Мисля, че това е справедливо искане."

Посоката: Брюксел

В заключение: Урсула фон дер Лайен определено смята, че може да се справи с всяка задача. Когато през 2010 г. тогавашният президент Хорст Кьолер неочаквано се оттегли, ХДС спешно трябваше да намери заместник - и тъкмо името на Фон дер Лайен излезе на дневен ред. Сега обаче политическият й маршрут я води в съвсем друга посока, заключава "Дойче веле".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"