Германската министърка на отбраната, номинирана от Европейската народна партия, наследява наесен Жан-Клод Юнкер като първата жена на поста

Урсула фон дер Лайен беше избрана с крехко мнозинство от Европейския парламент за председател на Еврокомисията и ще встъпи в длъжност наесен. За нея гласуваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха против, 22 се въздържаха, а един глас беше обявен за невалиден. 

Тя получи зелена светлина с малко над необходимите й 374 гласа - и въпреки съпротивата на зелени, крайнодесни и крайнолеви срещу издигането й.

Според БНР в парламентарната група на социалистите и демократите, които можеха да гласуват по съвест, "за" кандидатката на Европейската народна партия са се обявили 93-ма, 51 са били "против", а 10 са били без позиция. Интересна подробност е, че един от петимата български евродепутати от левицата е заявил, че ще подкрепи Фон дер Лайен - за разлика от останалите си колеги.

След вота новият председател на Европейската комисия заяви, че работата й започва от днес. И декларира:

"Доверието, което ми давате, е доверие, което давате и на Европа - вашето доверие в силна и обединена Европа - от Изток към Запад, от Север към Юг. Доверие към Европа, която е готова да се бори за бъдещето си вместо да води до битки един срещу друг."

Тя призова държавите в ЕС да й предложат възможно най-добрите кандидати за еврокомисари.  Изслушванията на кандидатите ще са вероятно от 30 септември до 8 октомври, като се предвижда целият състав на Еврокомисията да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври, а да започне работа на 1 ноември.

"Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени", сподели Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в Еврокомисията. Тя разказа, че баща й се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно.

Виж още: Стремглавата кариера на Урсула фон дер Лайен

Още тази сряда германската военна министърка трябва да се прибере обратно, за да се сбогува с правителството на Ангела Меркел и Бундесвера. Намеренията й са да прекара лятото в Брюксел и Страсбург в подготовка на работната си програма.

По думите й последните две седмици са били най-натоварените в нейния живот като политик - като дори не се е надявала събитията да завършат така успешно. 

"Спечелването на мнозинство беше много трудно. Днес най-важният въпрос беше речта ми да отразява моите убеждения и да намира решение на разделенията Изток-Запад и Север-Юг. Трябва да се обединим по важните въпроси, това е моята цел", увери Фон дер Лайен.

По-рано Урсула фон дер Лайен представи приоритетите си в пленарната зала на Европарламента. Тя се обяви твърдо в полза на Истанбулската конвенция, повтори тезата си за минимална работна заплата в рамките на ЕС, застана зад идеята за справедливо данъчно облагане, вкл. и на големите дигитални корпорации - и обеща, че ще представи първия европейски закон за климата, чиято цел ще бъде постигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

В заключителната си реч пред Европейския парламент Фон дер Лайен призна, че има разделение между Западна и Източна Европа и заяви, че изпълнилите критериите за Шенген и еврозоната държави членки трябва да бъдат възнаградени:

"Давам си сметка, след като чух толкова много аргументи от вас, че има усещане за разделение между Централна и Източна Европа, от една страна, и Западна, от друга. И това разделение ние трябва да преодолеем. Изпълнена съм с респект, когато мисля за усилията, които страните от Централна и Източна Европа са положили за присъединяването си към ЕС, Шенген и еврозоната. И ако те са изпълнили критериите, трябва да бъдат възнаградени." 

В опит да удовлетвори исканията на социалистите германската кандидатка на ЕНП обеща да се застъпи и за по-справедливи данъци.

"Всеки, който работи на пълен работен ден, трябва да изкарва минимална работна заплата, която да му позволява да живее достойно. Затова ние ще развием рамката при пълно зачитане на различните трудови пазари. Според мен обаче най-доброто решение е колективното договаряне със синдикатите", каза още Фон дер Лайен - и допълни:

"Ще подкрепям честното облагане - било за автомобилната индустрия, било за дигиталния сектор. Когато технологичните гиганти правят огромни печалби в Европа, това е добре, защото ние сме отворен пазар и обичаме конкуренцията. Но ако печелят, като се облагодетелстват от нашата образователна система, уменията на нашите работници, нашата инфраструктура и социална сигурност, не е приемливо да печелят, а да плащат нищожни данъци, просто защото са изиграли данъчната ни система."

Урсула фон дер Лайен е родена през 1958 г. в Иксел, квартал на Брюксел, и живее там до 13-годишна възраст. Баща ѝ Ернст Албрехт е един от първите еврочиновници от създаването на Европейската комисия преди 60 години. Бил е шеф на кабинета на еврокомисаря за конкуренцията Ханс фон дер Грьобен, а след това и начело на генерална дирекция "Конкуренция" през 1967-70 г.

Завършила е Европейското училище в белгийската столица, а през 1987 г. завършва Медицинското училище в Хановер. Година по-рано се омъжва за лекаря Хайко фон дер Лайен, като през следващите 12 години на двойката се раждат седем деца.

Освен немски и френски, новата председателка на ЕК говори отличен английски, тъй като е живяла общо пет години във Великобритания и САЩ. През 1978 г. семейството ѝ научава, че "Фракция Червена армия" иска да я отвлече, за да поиска откуп, и бягат в Лондон, където Урсула живее тайно под името Роуз Ледсън.

През 1990 г. става член на Християндемократичния съюз (ХДС), а през 2003 г. вече е министър на социалната политика на провинция Долна Саксония.

Източник: БНР