Един учен, много политолози и юристи, само двама под 40-годишна възраст, един с миграционни корени и двама от Източна Германия влизан в новия коалиционен кабинет за четвъртия мандат на канцлерката

Шест жени заемат министерски постове в новото германско правителство, ръководено от канцлерката Ангела Меркел. Това прави близо половината (43,8%) от членовете на кабинета, точно както по времето на предишната широка коалиция.

Половината от министерствата, дадени на социалдемократите от ГСДП, се ръководят от жени. Четири от седемте министерства на ХДС също се ръководят от жени. Затова начело на трите министерства на ХСС стоят мъже, обобщава Мара Бирбах от "Дойче веле" и изброява още любопитни факти за правителството, съставено близо половин година след парламентарните избори.

Средната възраст на новото правителство е 51 години и два месеца. Само двама министри са под 40 години: министърът на здравеопазването Йенс Шпан (37) и министърката по въпросите на младежта и семейството Франциска Гифай (39). Най-възрастният министър в новия кабинет е Хорст Зеехофер (68), следван от Ангела Меркел, която е пет години по-млада.

Министри с миграционни корени почти няма

По произход почти всички членове на кабинета са германци. Единственото изключение е новата министърка на правосъдието Катарина Барлей, която има миграционни корени - нейният баща е британец.

Статистическите данни сочат, че през 2016 г. близо 13% от всички германци са имали миграционни корени – т.е. или те, или техните родители са били родени в чужбина. Повечето от тях обаче са от семейства на преселници от Турция или от бившия Съветски съюз.

Всички нови министри са висшисти. Ангела Меркел е единствената, която има природонаучен профил - тя е завършила атомна физика. Шестима от новите министри са следвали политология, четирима са юристи, трима - икономисти, а двама са медици.

Източна Германия е представена слабо

Канцлерката Ангела Меркел, чиито избирателен район е Мекленбург-Предна Померания, както и Франциска Гифай от Берлин-Нойкьолн, са единствените членове на правителството, които произхождат от Източна Германия, бившата ГДР. Това съответства на дял от 12,5%. В същото време близо 20% от населението на Германия са източногерманци. 

Двете най-гъсто населени федерални провинции - Бавария и Северен Рейн-Вестфалия - излъчват по трима министри. Две от най-важните министерства - на външните работи и на икономиката - се ръководят от Хайко Маас и Петер Алтмайер, които произхождат от провинция Саарланд.

Най-малката по площ федерална провинция, където живее едва около 1% от германското население, е представена обаче непропорционално високо в новия кабинет. Седем федерални провинции пък изобщо нямат министри в новия кабинет: Баден-Вюртемберг с 10 млн. жители, Шлезвиг-Холщайн, Бремен, както и четири от новите федерални провинции: Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия.

Само двама министри запазват досегашните си постове

Осем от общо 15-те министри влизат за първи път във федералното правителство. Сред тях са например министърката на околната среда Свеня Шулце (ГСДП) и министърката на селското стопанство Юлия Кльокнер (ХДС).

Само двама министри от предишната широка коалиция запазват постовете си: министърът по проблемите на развиващите се страни Герд Мюлер и министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен. Досегашният правосъден министър Хайко Маас става министър на външните работи. Бившият министър към канцлерството Петер Алтмайер също остава в новия кабинет.

Десет от министрите и канцлерката Меркел са освен това и депутати в Бундестага. Шестима не са членове на парламента.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"