Според него обаче, за да се осъществи това, трябва да се направят сериозни инвестиции

Колонизирането на Марс от хората ще стане в следващите 100 години. В това е убеден световноизвестният британски учен Стивън Хокинг, заявявайки го в интервю за ТАСС. 

Хокинг, който е смятан за един от най-знаменитите и влиятелни физици теоретици на нашето време, е на мнение, че усвояването на Марс е много по-интересна задача в сравнение с Луната, макар тя да се намира само на три дни полет от Земята. 

"Аз не се съмнявам, че следващите 100 години хората ще живеят на Марс. За да се осъществи това, ни трябват инвестиции, които биха ни позволили да подобрим нашите познания как да се оцелее в условията на космическата радиацията и от негативните изменения на човешкия организъм, как да се борим с липсата на жизнен важни ресурси извън пределите на Земята", подчерта професорът по гравитационна физика на Кеймбриджския университет.

Виж още: Стивън Хокинг предрича края на света​

Стивън Хокинг сподели също, че се надява скоро да полети в Космоса. Вероятно ще имам шанса да полетя в Космоса с частната компания "Върджин галактик", заяви той. 

Както е известно, Хокинг е прикован към инвалидна количка заради тежка и неизлечима болест, с която се бори от началото на 60-те години - амиотрофична латерална склероза, която води до парализа и атрофия на мускулите.

Днес физикът общува с външния свят чрез единствения работещ мускул - на бузата. От нея специален датчик подава сигнал на компютърен синтезатор на речта.

В интервюто Стивън Хокинг разкри още, че по време на посещението си в Съветския съюз с група студенти по физика е разпространявал нелегално Библията на руски език. Това станало по време на първото от общо седемте му пътувания до съветската страна. 

Виж още: 12 гениални цитата от Стивън Хокинг​

Един от членовете на групата помолил останалите тайно да пренесат Библията, което те и направили. Но на връщане властите научили и арестували групата. Задържането обаче било кратко, защото Москва се страхувала от международен скандал. 

Аз изпитах удоволствие от предишните ми посещения на Русия и бих искал още веднъж да я посетя, добави Стивън Хокинг.

Източник: ТАСС, "Сега"