Най-голяма нетърпимост има по темите с ромите, бежанците и религиозните и сексуални малцинства

Най-големите рискови фактори за подклаждане на езика на омразата в социалните мрежи са действия на политици и партии, социални проблеми, геополитическа обстановка, конфронтация между различни групи и др. Това е един от изводите на изследване на фондация "Център за модернизиране на политики" и фондация "Медийна демокрация".

Данните бяха представени в рамките на проекта "От предразсъдъци към нетърпимост: обхват и превенция на езика на омразата в България", пише "Клуб Z".

Според наблюденията на експертите върху медиите за първите осем месеца на 2015 г. най-атакувани с реч на нетърпимост са ромите (според 93% от интервюираните), бежанците (73%), религиозни и сексуални малцинства (70%).

Друг извод от изследването е, че все по-често медиите дават трибуна на граждани от социалните мрежи, които имат радикални настроения и статуси. Същевременно все повече журналисти също използват езика на омразата, а в онлайн медиите се наблюдава епидемична вълна на явлението.

Виж още: Можеш ли да преведеш омразата

Най-наситена употреба на враждебна реч има в сайтовете ПИК и "Блиц", вестниците "Уикенд" и "Шоу" и партийните телевизии "Алфа" и "Скат". Най-малко език на омразата си позволяват обществените медии БНТ и БНР.

Авторите на изследването посочват, че вече реч на омразата прониква и в сериозните медии, но в тях тя заема много по-малък дял. По думите на директора на "Медийна демокрация" Орлин Спасов все пак има сериозна и видима разделителна линия между булевардни и сериозни медии.

Чести изразители на езика на омразата са гражданите в социалните мрежи, футболните агитки, а най-честите прояви на враждебна реч са коментарите на читатели на онлайн медии, социални мрежи, публични места, онлайн издания. 

"Антилиберализмът говори на езика на омразата и смята, че тази риторика е справедлива. Знаеш, че говориш така и го правиш. Той го прави съзнателно, с известно публично удоволствие, със съзнанието, че руши граници на публичността", коментира шефът на СЕМ в оставка Георги Лозанов. Според него езикът на омразата е основен способ за водене на хибридна война.

Виж още: Германия иска строги рестрикции срещу расизма във "Фейсбук"​

"Езикът на омразата е много важен репертоар от пропагандата. Пропагандата е обратно на журналистика. Тръгват от интернет, това е полигон на всякакви експерименти на публични стратегии. Това е процесът на хибридни войни. Враждебната реч се ползва, за да поразиш враг", заяви още Лозанов.

В национален ефир езикът на омразата се проявява през гостите най-вече на сутрешните блокове. А основният проблем е, че водещите оставят без забележка дискриминационни изрази, смятат експертите.

Източник: "Клуб Z"