София заема трето място в тази класация, като отстъпва само на Киев и Белград заради бунтовете, протестите и факта, че е най-бедната държава в ЕС. Защо обаче са опасни Барселона, Рим, Милано, Лондон, Атина, Будапеща, Талин и Мадрид?

Размирици, висока престъпност, терористична заплаха... Това са част от причините в 17 европейски града личната безопасност да е особено изложена на риск.

Българската столица отново се оказва на едно от челните места сред тях. Класацията e част от ежегодния доклад на американската консултантска компания "Мърсър" за качеството на живот в 230 големи града по света, който излезе през февруари и посочи София като най-лошия град за живеене в ЕС.

Най-опасните градове на Стария континент са столиците на Украйна и Сърбия, а София влиза в челната тройка. Лошото класиране на българската столица е най-вече заради бунтовете и протестите, както и от факта, че това е най-бедната държава в ЕС, обяснява швейцарското издание 20 Minuten.

Под внимание са взети критерии като равнище на престъпността в градовете, вътрешна стабилност и геополитическото положение, възможни конфликти с други държави и състоянието на полицейските и правоприлагащите органи.

Виж още: Сп. "Форбс" класира София сред най-изгодните градове за живеене по света​

Киев попада на първо място в класацията най-вече заради военните действия срещу руските сепаратисти, които се водят в източната част на страната. Освен това там престъпността е висока и винаги има демонстрации, които прерастват в насилие. Белград е сочен като втория най-опасен град заради корупцията, вандализма и кражбите.

Какви са аргументите за следващите градове в класацията, които ни подсказват от какво да се пазим там?

4. Столицата на северната ни съседка Букурещ е четвърта заради корупцията и дребните престъпления.

5. Корупцията е основен проблем и в хърватската столица Загреб, заемаща пето място.

6 и 7. Литва не е в списъка, но другите две прибалтийски държави заемат съответно шесто и седмо място. Рига (Латвия) напоследък има проблеми заради организираната престъпност и проституцията, а заради демонстрациите на жителите й срещу имигрантите. Талин (Естония) е следващата заради действието на наркодилъри, руски престъпни групировки и трафиканти.

8. Столицата на съседна Гърция е "очукана" от бежанската криза и мерките за строги финансови икономии, които водят Атина до нарастваща престъпност и бедност.

Виж още: Столипиново - най-неприятната дестинация за почивка на света​

9. Политически протести отслабват ситуацията със сигурността и в полската столица. Нещо повече - Варшава има най-висока престъпност в страната.

10. Унгарската столица Будапеща също страда от бежанската криза, а миналата есен на жп гарата се стигна до сблъсъци на мигранти с полицията.

11. В Белфаст, столицата на Северна Ирландия, широко разпространената бедност води до разцвет на дребната престъпност и осигурява благодатна почва за социално напрежение.

12. Италианската столица Рим се нарежда ниско в класирането на "Мърсър" за сигурните градове поради опасения, че може да стане обект на подобни терористични атаки като в Париж и Брюксел.

13. Мадрид. Причините за сравнително слабото представяне на испанската столица: масови демонстрации срещу мерките на строги икономии, наложени от правителството, и социално напрежение, което, наред с другото, се дължи на високата младежка безработица.

14. Милано. Лошото класиране на италианската модна столица е следствие от едно предупреждение на ФБР, че Катедралата и операта Ла Скала са в списъка на евентуални терористични цели.

Виж още: Европейските градове, където е най-вероятно да бъдете преджобени

15. Британската столица Лондон попада в списъка поради риск от бъдещи терористични атаки и дели една позиция с Барселона, където причината е коренно различна - главният каталунски град се радва на съмнителна репутация като Мека за джебчиите, а на туристите се препоръчва да съхраняват ценностите си в сейф.

16. Париж. Въпреки терористичните нападения през януари и ноември 2015 г. съставителите на класацията смятат френската столица за по-безопасна в сравнение с други европейски градове.

Уместно е да споменем, че подреждането предшества атентатите в Брюксел от 22 март и белгийската столица не намира място сред най-опасните градове в Западна Европа - което днес можем да разглеждаме като печален пропуск за съставителите на списъка...

А ето кои са в Топ 10 на сигурните и несигурните градове по света:

Източник: 20Minuten.ch / Mercer Institute