Любовна драма е в основата на отвличането на египетския самолет

Египетски самолет, пътуващ от Александрия за Кайро, бе отвлечен от неизвестни лица тази сутрин. Похитителят е един и вече е заловен. 

"Свърши се! Похитителят е арестуван!", съобщи министерството на външните работи на Кипър в "Туитър". 

Малко преди това от самолета избягаха още няколко от задържаните като заложници, а един човек дори се измъкна през прозореца на пилотската кабина.

Похитителят на египетския самолет бе поискал машината да бъде заредена с гориво и да излети към Турция. По-рано похитителят поиска да бъдат освободени от египетски затвор няколко жени, но египетското правителство отказа. 

Отвличането

Самолетът на Египетските авиолинии е излетял тази сутрин от летището в Александрия, когато към 8.30 местно време похитителят е поискал позволение да се приземи в кипърския град Ларнака.

Мъжът, отвлякъл самолета, е Сефи ел дин Мустафа. Националността му не е уточнена, но според медиите той е египетски гражданин.

По-рано Ройтерс съобщи, че бившата съпруга на мъжа, който отвлече самолет на авиокомпанията EgyptAir, е пристигнала на летището в Ларнака, съобщава Ройтерс. Похитителят хвърлил писмо от самолета, написано на арабски, и е поискал то да бъде доставено на жена му.

"Той не е терорист, той е идиот. Терористите са луди, но не са глупави. Този човек е глупав", обяви външният министър на Египет.

На борда на самолета при отвличането му е имало около 81 пътника и 7-членен екипаж. След преговори с полицията в Кипър обаче похитителят е освободил почти всички пасажери, оставяйки в самолета само 4 пътника и екипажа. Впоследстиве от самолета са успели да избягат още няколко пасажера.

Властите в Кипър са поставени в повишена готовност и вече е било свикано съвещание на правителството. За инцидента е уведомен и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

На летището са пратени спецчести, линейки и пожарни. 

Източник: АП, АФП, РТ, Би Би Си