Някои от най-забавните и смислени изказвания на великия учен, който почина на 76-годишна възраст

Стивън Хокинг безспорно е един от най-гениалните хора на планетата. Неговите теории, макар и трудно разбираеми за обикновен човек, са в основата на промените в света, които ще се случват утре.

Образът му често се използва като символ на силата на човешкия дух, тъй като въпреки изключително тежкото си заболяване, оставило го с един-единствен мускул, който той може да контролира, Хокинг продължаваше да преподава и да пише книги и статии.

Виж още: Стивън Хокинг: Глупостта и алчността са най-голямата опасност за човечеството

Роден през 1942 г. в Оксфорд и едва започнал научната си кариера като астрофизик, на 22, той бива диагностициран с рядка форма на амиотрофична латерална склероза (АЛС), а прогнозите на лекарите му дават едва две години живот.

Почина на 14 март на 76-годишна възраст, прикован в инвалидна количка и лишен от способността да говори, освен с гласов синтезатор, но дори така изнасяше лекции по цял свят.

В края на 90-те му е предложена рицарска титла, която Хокинг признава, че отхвърлил заради недостатъчното държавно финансиране за научните изследвания в Обединеното кралство.

Виж още: Хокинг: Спрете да търсите контакт с извънземните

"Винаги ме изненадвa колко незаинтересовани сме ние днес за такива нещa като физиката, пространството, Вселената и философията на съществуването ни, нашата цел, нашата крайна дестинация. Този свят там, навън, е напълно луд. Бъдете любопитни!", призоваваше той дори най-малките си читатели с интереси към приключенията, физиката, Космоса и астрономията, за които са предназначени детските книжки за Джордж, написани в съавторство с дъщеря му Луси Хокинг ("Джордж и неразбиваемият код", "Тайният ключ на Джордж за Вселената", "Джордж търси съкровища в Космоса", "Джордж и Големият взрив").

Той беше велик учен и изключителен човек, чийто завет ще се помни с години, коментира след кончината му тя заедно със синовете му Робърт и Тим. В изявлението им се припомнят неговата "смелост и упоритост", "блестящия му ум и чувство за хумор", както и думите му: "Вселената нямаше да е нищо особено, ако не беше дом на хората, които обичате".

На български са издадени още трудовете му "Кратка история на времето" (1988), бестселър с 10-милионен тираж в световен мащаб, "Вселената в орехова черупка" и "Теорията на всичко", "Върху раменете на гиганти: Великите постижения на физиката и астрономията", сборникът "Черни дупки и бебета вселени (и други есета)", както и няколко негови биографии.

Заснетият през 2014 г. игрален филм за живота му "Теорията на всичко" донесе съвсем заслужен "Оскар" и наградата БАФТА за най-добра главна мъжка роля на Еди Редмейн.  

В по-ранна биографична лента ролята му е изпълнявал и друг популярен британски актьор - Бенедикт Къмбърбач. Хокинг също има изяви в киното - той играе самия себе си в сериали като анимационния "Семейство Симпсън" и ситкома "Теория за Големия взрив", откъдето припомниха със снимка в "Туитър" участието му като гост-звезда.

В памет на великия учен ви предлагаме 12 от най-интересните негови цитати, подбрани от "Списание 8":

Най-големият враг на знанието не е невежеството, а илюзията, че знаеш.

Човекът е единственото живо същество, което знае, че го очаква смърт, и единственото, което се съмнява в нейната окончателност.

Целта ми е много простичка - искам да разбера Вселената, защо е устроена така и защо ние сме тук.

Ние сме само развитите потомци на маймуните на малка планета в орбитата на с нищо неотличаваща се звезда. Но имаме шанс да постигнем Вселената. Това ни прави особени.

Истинската ми мечта е да напиша такава книга, която ще се продава по будките на летището. Но за целта вероятно издателят ще трябва да сложи на корицата гола жена.

Струва ми се, че компютърните вируси трябва да бъдат разглеждани като форма на живот. Това говори много за човешката природа. Единствената форма на живот, която сме създали досега, носи само разрушения. Ние създаваме живот по свой образ и подобие.

Когато станах на 12 години, двама мои приятели се хванаха на бас за кесийка с бонбони, че от мен нищо няма да излезе. Не знам има ли победител в този спор и кой е той.

Не съм сигурен, че човешката раса ще оцелее дори още хиляда години, ако не се намери начин за излизане в Космоса. Има много сценарии как всичко живо на малката планета ще загине. Но аз съм оптимист. Ние със сигурност ще достигнем звездите.

Измежду всички системи, с които разполагаме, най-сложните са собствените ни тела.

В училище научните дисциплини често се преподават сухо и скучно. Учат децата да запомнят механично, за да издържат изпитите и тестовете, а не видят връзката на науката с околния свят.

Забелязал съм как дори хората, които твърдят, че всичко е предначертано и с това нищо не може да се направи, се оглеждат и в двете посоки, преди да преминат улицата.

Животът щеше да е много трагичен, ако не беше толкова забавен.

Много е важно просто да не се предаваш.