От щаба на Габриела Петрова твърдят, че лекоатлетката е невинна

Още един скандал с допинг в българския спорт. Лекоатлетката Габриела Петрова, която е и спортист на годината на България за 2015 г., е дала положителна проба за забраненото от 1 януари 2016 г. вещество мелдоний, пише в. "Сега". 

Петрова, която е и европейска вицешампионка на троен скок в зала от Прага за 2015 г., е била тествана през февруари. След новината, че резултатът е положителен за световно нашумелия препарат, лекоатлетката първоначално е поискала отваряне и анализ на контролната втора проба, но впоследствие се е отказала от това си право.

Петрова, която стана 4-та на световното първенство в Пекин миналото лято, и нейният треньор Атанас Атанасов са заявили, че са спрели да ползват препарата още в края на октомври 2015 г. Въпреки това в организма на 23-годишната лекоатлетка са намерени следи от него над допустимите норми.

Това е втората българска спортистка, заловена с мелдоний в кръвта, след като в началото на март една от най-титулуваните ни параолимпийки - Стела Енева, даде също положителна допинг проба. 

Препаратът стана печално известен, след като на 7 март, когато бившата №1 в женския тенис Мария Шарапова обяви на пресконференция в Лос Анджелис, че заради него се е провалила на допингтест. Освен Шарапове, още десетки други руски топспортисти бяха уличени в употреба на забранения медикамент, което се произвежда от латвийската компания "Гриндекс" под търговската марка "Милдронат". 

Мелдонийът се разпространява основно в страните от бившия СССР и е забранено за продажба на територията на ЕС и САЩ. Преди няколко дни говорителят на световната антидопингова агенция (WADA) Бен Никълс обяви чрез "Туитър", че вече има отчетени 123 положителни проби за мелдоний в световен мащаб.

Виж още: Рекламодателите изоставят Маша​

Все още не е ясно колко време след приемането на мелдоний, препаратът остава в кръвта на спортистите. Мнозина от тях твърдят, че са спрели да го употребяват след забраната на антидопинговата агенция, а положителните резултати са в следствие на остатъчни количества в кръвта им. Тепърва се провеждат допълнителни изследвания, които да покажат колко време е необходимо, за да се изчистят.

Преди месец агенцията твърдеше, че той се изчиства за 6 до 48 часа. След като обаче множество спортисти бяха заловени с положителни проби, отношение взе и компанията производител на лекарството. Тя обяви официално, че пълното изчистване на организма от мелдоний може да продължи няколко месеца, като това зависи от различни фактори като дозировка, продължителност на приемане, както и от чувствителността на метода на тестване.

Заради възникналите спорове относно изчистването на мелдония все още няма официално наказан нито един от далите положителна проба спортисти. А иначе според забранителния списък на WADA санкцията за употреба на този препарат може да достигне 4 години.

Виж още: Допинг и смърт в българските щанги​

Въпреки това може да се очаква, че заловените спортисти могат да бъдат наказани така, че да не могат да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. 

Габриела Петрова има покрит норматив и е една от малкото надежди на България за медал от олимпиадата.

Източник: в. "Сега"