Терорист от клон на талибаните се е взривил край детски люлки в град Лахар

Атентатор самоубиец се взриви и уби най-малко 70 души и рани около 300 в град Лахор Пакистан. Атаката е била осъществена в парк и повечето жертви са жени и деца, предаде Би Би Си.

Издънка на организацията на талибаните - Джамаат ул Ахрар, е поела отговорността за атентата в обществения парк на град Лахор. Мишена на атаката вероятно са били християнски семейства, излезли навън, за да отпразнуват католическия Великден.

Според информацията взривът е възникнал близо до детски люлки. Очевидци разказват, че са видели останки от телата около мястото на инцидента. 

По открит на мястото на взрива личен документ властите предполагат, че атентаторът е бил 28-годишен пакистанец от Музафаргарх, град в Пенджаб. Двама негови братя са сред 15-те арестувани по подозрение, че са участвали в подготовката на престъплението.

В провинцията е обявен тридневен траур, а министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф е отложил планираното си посещение във Великобритания.

От своя страна британският премиер Дейвид Камерън е обещал помощ за пострадалите. „Ние ще направим, всичко по силите ни, за да помогнем”, е написал той в Туитър.

Снощи генералният секретар на ООН Ба Ки Мун осъди терористичния акт в декларация, цитирана от РИА Новости. Той призова правителството на Пакистан "да положи максимум усилия за сигурността на всички хора в страната, включително религиозните малцинства".

Източник: Би Би Си, ТАС