От прокуратурата разследват мач от Първа лига по подозрение в черно тото, като сигналът идва директно от УЕФА

Скандалът с разследваните мачове в българския футбол се разраства. Прокуратурата и МВР вече са започнали разследване на срещата "Монтана" - "Славия" от Първа лига по подозрение в черно тото, пише в. "Сега".

Сигналът идва директно от УЕФА, откъдето са изпратили писмо до БФС. Във въпросния мач на 15 април "Славия" победи с 4:3 "Монтана" като гост в Ловеч, като изоставаше с 1:3 до 62-ата мин. В 33-страничното писмо от УЕФА, се цитират данни от Системата за откриване на измами при залагания, като се използват извадки от промяната в залозите в повече от 550 световни букмейкъра.

"Налице е ясно и непреодолимо доказателство от залаганията, че провеждането или резултатът от тази среща са били неправомерно повлияни, с оглед на получаването на печалби от корупционни залагания", е изводът в писмото. 

Главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че вече е започнало разследване за престъпление срещу спорта.

"Имаме получен сигнал чрез БФС от УЕФА. Извършват се действия за събиране на доказателства. Сигналът касае това, че резултатът от срещата е бил предварително известен и уреден, което е дало възможност някои лица да се възползват при залаганията за срещата. Не мога да дам конкретика дали са участвали футболисти или треньори. Проверката изисква сложен ресурс, тъй като залозите стават в интернет, в различни пунктове", каза Маринов.

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов също призна, че има разследване, но твърди, че няма нищо нередно. Нещо повече, побърза да посочи друг съмнителен мач. 

"Нас никой отбор не ни интересува. "Славия" играе във всеки мач за победа. Същото направихме и срещу "Монтана". Ако има виновници, нека ги хванат и накажат! Знам защо излиза подобна информация точно преди мача ни с "Локомотив" (Горна Оряховица). Не искам да обвинявам никого, но ако "Монтана" - "Славия" е съмнителен, какъв е мачът "Локо" (ГО) - "Пирин"? Знаете как завърши", каза Стефанов пред "Спортал". Въпросният мач приключи при резултат 4:3.

Шефът на "Славия" допълни, че е разбрал за писмото до БФС още преди две седмици. Кметът на Монтана Златко Живков също не бил притеснен от разследването. 

"Изненадан съм и съм учуден, но по принцип съм спокоен. И аз искам да знам дали има нещо, след като проверяват. Не за първи път проверяват български мачове. Ние не стоим зад подобни истории", каза пред Нова телевизия Живков, който също видя конспирация, щом информацията излизала в деня на мача "Монтана" - "Нефтохимик" в плейофите за оцеляване.

Веднага след разследваната среща "Монтана" - "Славия" се разбра, че играчите на домакините са се сбили в съблекалнята, та се е наложило полицаи да ги разтърват. Според "Спортал" обаче, това не е единственият разследван мач, защото от УЕФА са изпратили писмо и за среща от Втора лига, но засега не е известно кой точно.

Източник: в. "Сега"