УЕФА официално изхвърли от турнира "Легия" за сметка на "Селтик"

В крайна сметка българският шампион "Лудогорец" няма да бъде сред поставените отбори в жребия за баражите за Шампионската лига. Това се случи, след като разследване на УЕФА показа, че в мача реванш срещу "Селтик" за полския шампион "Легия" (Варшава) е играл играч с наказание.

Бранителят Братош Бжежински се включи три минути преди последния съдийски сигнал на мача, който завърши с победа за поляците 2:0. Общият резултат от двата двубоя е 6:1 в полза на "Легия", но краткия престой на терена за Бжежински доведе до изхвърлянето на полския отбор за сметка на "Селтик".

УЕФА взе официално решение да присъди служебна загуба на отбора от Варшава и така общият резултат от двата мача става 4:4, като "Селтик" имат повече "голове" на чужд терен. По този начин шотландците се класират по-напред и съответно влизат в групата на поставените отбори за жребия за баражите за влизане в Шампионската лига.

При това положение поставени са "Ред Бул Залцбург", "Стяуа", "АПОЕЛ", "Селтик" и "БАТЕ Борисов". Именно това са и възможните съперници на "Лудогорец", който попадна сред непоставените.

Виж още: "Лудогорец" на бараж за Шампионската лига

Факт е обаче, че съществува подобен прецедент, който играе в полза на "Легия". През 2010 г. в мач между българския "Литекс" и унгарския "Дебрецен" се случва абсолютно същото.

Тогава унгарците включват в игра футболиста Петер Мате, който все още изтърпява наказание. Това се случва в реванша, като Мате се появява в игра минути преди края на мача при общ резултат 4:1 в полза на "Дебрецен".

Унгарците протестират за това, че влизането в игра на Мате не е променило по никакъв начин крайния изход на двата мача и ако те са били наясно с това, че техният футболист все още има активно наказание, е нямало да го използват.

УЕФА приема тяхната жалба и глобява "Дебрецен" с 15 хил. евро, вместо да им присъди служебна загуба.