Робърт де Ниро в "Ангелско сърце" е може би най-забележителният филмов Луцифер, но далеч не е единственият - виж още десетина известни дявола в киното (и не само)

Когато играеш Дявола, трябва да търсиш някакви човешки черти - защото Дяволът се е вселил в много хора, обяснява руският актьор Валентин Гафт, който е Воланд в екранизацията по романа на Михаил Булгаков "Майсторът и Маргарита" през 1994-та. За многосерийната тв версия от 2005 г. в ролята влиза друг знаменит негов колега - Олег Басилашвили.

Темата е актуална покрай новия сериал по Нийл Геймън - "Луцифер", смятан за едно от попаденията на новия тв сезон. Но знаете ли, че първият дявол в киното е самият му баща Жорж Мелиес, който се е превъплъщавал неколкократно в този образ? За първи път - още през 1896 г. в смятания за първи филм на ужасите Le Manoir du Diable (Имението на дявола).

Оттогава насам Сатаната се е появявал на екран не 666 пъти, а двойно повече. Сред другите емблематични имена, които са влизали в неговата роля, са Винсънт Прайс в The Story of Mankind (1957) и Кристофър Лий в телевизионния Poor Devil (1973).

В краткотрайния сериал "Вестителите" (The Messengers), излъчван у нас по AXN, го играе португалецът Диого Моргадо, който е известен най-вече като екранния Исус Христос от минисериала "Библията" / The Bible на "Хистъри ченъл" (2014) и съкратената му версия Son of God / "Синът Божи".

Рей Уайз, популярен като бащата на Лора Палмър от "Туин Пийкс" и редица други сериали, е Дяволът в "Жътварят" / Reaper, от който са заснети едва два сезона през 2007-2009 г.

Сюжетът на комедийната поредица се върти около младеж, който навършва 21 само за да узнае, че собствените му родители навремето са продали душата му на Дявола. Сега той е принуден, подпомогнат от своите приятели, да му служи като ловец на души, избягали от Ада....

Гласа си му дават Макс фон Сюдов, който го озвучава в анимационния L'Histoire du soldat (1984), и Лео Маркс в "Последното изкушение на Христос" (1988). Тим Къри го е играл неколкократно - от анимационния The Chosen One (2007) до култовия "Легенда" (1985) на Ридли Скот.

Вероятно най-известният обаче е Робърт де Ниро в "Ангелско сърце" (1987) на Алън Паркър по романа на Уилям Хьортсбърг. Там героят му се нарича Луи Сайфър, а главната роля изпълнява Мики Рурк.

Съперничи му Ал Пачино в "Адвокат на Дявола" (1997) на реж. Тейлър Хакфорд, по едноименния роман от Андрю Нидърман. Там персонажът носи името на Джон Милтън, автора на "Изгубеният рай".

Сред "диаболичните" актьори има и други известни имена. Виго Мортенсен е Луцифер в "Пророчеството" (1995), Гейбриъл Бърн - Сатаната в "Краят на дните" (1999), Питър Фонда - Мефистофел в "Призрачен ездач" (2007), а Гари Олдман - Дявола в Beat the Devil (2002), късометражен рекламен филм за BMW от серията The Hire.

Гаел Гарсия Бернал играе такъв персонаж в Sin noticias de Dios / "Нищо ново от Господ" (2001), а Питър Стормеър - в "Константин" (2005).

Адам Сандлър е Сатаната в "Мръсна работа" (1998), а по-късно в "Малкият Ники" (2000) е един от тримата му сина. Таткото е Харви Кайтел, а дядо Луцифер - Родни Дейнджърфийлд.

В Мефистофел, но от "Фауст" на Гьоте, са се превъплъщавали дори българи - само че на оперната сцена, където бас-баритоновата партия в едноименната творба от Шарл Гуно са изпълнявали знаменитите Борис Христов, Никола Гюзелев и Николай Гяуров.

В ролята са влизали и жени - като Розалинда Челентано в "Страстите Христови" (2004) на Мел Гибсън, Дженифър Лав Хюит в "Дяволът и Даниел Уебстър" (2003), известен още под заглавие "Прекият път към щастието", и Елизабет Хърли в римейка на Bedazzled / "Диаболично" (2000) - вместо Питър Кук от оригинала през 1967 г.

В литературата ни, освен в "На гости у Дявола" от Христо Смирненски, тази тема присъства и в детската повест от Елин Пелин "Ян Бибиян", където заглавният герой другарува с дяволчето Фют. В екранизацията от 1985 г., с песни от Вили Казасян, дяволските персонажи са куклени.

"Дяволът в черквата" е българска късометражна анимация на Иван Веселинов от 1967 г. по сценарий на Христо Ганев. А първият екранен Сатана у нас е пионерът на българското кино Васил Гендов в "Дяволът в София" (1921), приеман за първия роден научнофантастичен филм.

Сюжетът му: Скучаещият Дявол (Гендов) слиза на Земята в София, за да опознае живота на хората. Посрещнат враждебно, той пуска своя магически генератор на банкноти. Ала мошеникът Григорий задига генератора. Останал без средства, Дяволът е изхвърлен позорно от висшето общество. Добира се до пъкъла и се зарича за нищо на света да не заменя неговият уют с ада на София...

Специално внимание заслужават рокзвездите, на които тази роля приляга като ръкавица. Фронтменът на "Ролинг стоунс" Мик Джагър е пял като Дявола от първо лице в песента си Sympathy for the Devil (1968), вдъхновена от "Майсторът и Маргарита". По-късно нейни кавъри са правили Аксел Роуз с "Гънс енд роузес" и покойния Леми Килмистър с "Моторхед", а Фарел Уилямс й прави ремикс през 2003-та.

Филип Киркоров има дяволска роля в телевизионния мюзикъл / римейк на филма приказка от 1961-а "Вечера на хуторе близ Диканьки" (2001), а друг певец, Том Уейтс - в "Сделката на д-р Парнасъс" (2009) на реж. Тери Гилиъм, когото очакваме като гост на 20-ия София филм фест през март.

Ненадминат сред тях обаче е Дейв Грол (барабанист на "Нирвана", фронтмен на "Фу файтърс") в "Тенейшъс Ди: Перцето на съдбата".

На снимката най-горе: Символистичната монументална картина "Луцифер" (1890-91 г.) на Франц фон Щук, закупена лично от цар Фердинанд I през 1890 г., когато той посещава ателието на художника в Мюнхен. След участие в изложбата "Демоните на модернизма" в двореца "Роверела" в Ровиго (Италия) платното се върна в новата национална галерия в София "Квадрат 500"