На фона на алкохолните пари, които се носят от Къщата на "ВИП брадър", победителят от "Сървайвър" Ваня Джаферович, Светльо Бърканичков, Ива Пранджева и Тити Папазов внесоха спортен дух (и морал) в риалити сезона

Тодор Славков излезе последен от "Биг брадър ол старс" и така, след победата на Влади Въргала във "ВИП брадър" месец по-рано, 10-годишнината на шоуто остава в историята като сезона, поставил алкохолизма на пиедестал...

По конкурентната телевизия в същата понеделник вечер вървеше друго риалити, на оцеляващите в джунглата, което спечели футболистът Ваня Джаферович. Той е женен за участничка в предишния сезон на "Сървайвър" - плувкинята Жени, с която имат едно дете, а

напролет чакат второ

Хърватският защитник от босненски произход, играл за последно в "Берое", остава на работа в старозагорския клуб като маркетингов директор, след като контузия слага край на състезателната му кариера през 2012 г.

Фотогалерия: Гледки и герои от "Сървайвър: Камбоджа"

През трите месеца, откакто предаването вървя в ефир, мненията за играта му варираха от единия до другия полюс. За някои той е безспорният победител, други му отправят упреци и ксенофобски коментари, а според един зрител "Йорданка и Ваня са ярък пример за моралния упадък на обществото".

Развалихте настроението на цяла България,

заключава след финала друг разочарован, но трети напомня, че "реално този сезон на "Сървайвър" олицетворява приказката - Накрая няма да оцелее най-силният (Занев), нито най-умният (Митко), а най-достойният!".

Джаферович, за когото гласуваха повече от половината членове на журито - негови бивши съплеменници, не беше единственият футболист в "Сървайвър: Камбоджа". На финала той получи подкрепата и на Светльо Бърканичков.

Полузащитникът от Плевен е обиколил много клубове у нас и зад граница, но най-големите му успехи са със столичния гранд "Левски". Вече на 40, той продължава да играе, но в "Левски 2007" от град Левски.

Трикратната му победа над Митьо Крика на канадска борба

беше най-запомнящият се момент от предишното му участие, когато сам се отказа да продължи нататък. Сега стана първият член на журито, а преди това даде пример за издръжливост и стоицизъм, като в едно от състезанията извоюва победа за племето си, задържайки на раменете си цели 208 кг тежести.

Светослав Бърканичков между Антон Агонцев и Крум Сираков в журито в "Сървайвър: Камбоджа" заедно с бившия гребец и настоящ фитнес инструктор Станислав Илиев - Финдо, д-р Емануил "Емо" Найденов, Йорданка "Йори" Николова и Дамяна Матева

Най-известният футболист, участвал някога в българския "Сървайвър",

обаче е вратарят на националния отбор Здравко Здравков, който е сред оцеляващите в сезон 3 (2008 г.) и е член на журито, избрало за победител Николай Мартинов.

Сега до челната петица стигна и лекоатлетката Ива Пранджева. Тя е сървайвърът с най-дълъг стаж в предаването - над 100 дни, след като в "Сървайвър: Филипини" (2009) беше финалистка и се класира втора.

Подобен успех във втория сезон на "Сървайвър" ("Експедиция Робинзон", 2007 г.) имаше друга именита наша лекоатлетка - Светла Димитрова, която също стана подгласничка на победителя.

Не всички спортисти в оцеляването обаче служеха за пример

Семейство Агонцеви - бивши борец и джудистка, станаха синоним на нечестна игра и задкулисни договорки. Диана Агонцева, международен съдия по сумо и ветеранка от първия "Сървайвър БГ", прояви

безпрецедентно неспортсменско поведение

в едно от състезанията, а съпругът й Антон, емблематичен участник в сезон 2, беше разконспириран, че подкупва свои съотборници, за да гласуват за него.

Видео: Кубрат срещу Тервел в екшън видео

Миналогодишният "ВИП брадър" беше спечелен безапелационно от най-титулованата ни състезателка по борба Станка Златева, а в селекцията тогава попадна брата на Кубрат Пулев - Тервел, който също има успехи като олимпиец.

Двамата с футболиста Стойко Сакалиев останаха в Къщата почти до края на сезона и бяха изгонени три дни преди финала. Сред ВИП съквартирантите са били още самбистът и ММА боец Благой Иванов-Багата (сезон 4, 2012) и сръбският нападател на столичния ФК "Локомотив" Саша Антунович (сезон 3, 2009).

Представител на спортните среди във "ВИП брадър 2014" беше Тити Папазов. Любимец на публиката от друго състезание - "Великолепната шесторка", треньорът се реши да поживее и като съквартирант в Къщата, но излезе по свое желание, за да бъде до отбора си, баскетболния "Левски". Именно популяризирането на каузата за спасяването на клуба беше

водещата му причина да участва в риалити шоуто

Феновете му могат да го гледат по Нова и тази седмица - в "Специална пратка", където със Сашка Васева, Евгени Минчев, Николета Йорданова и Нанси Карабойчева се редуват в ролята на шеф-готвачи начело на кулинарния отбор от випове.