Русия изпратила към най-голямата онлайн търсачка повече молби за премахване на информация от всички други държави взети заедно

Руските власти са отправили миналата година повече запитвания до "Гугъл" за премахване на "противоправна" информация в мрежата, отколкото всички останали държави по света, взети заедно. Това сочи редовният доклад Transparency Report, публикуван от технологичния гигант всяка година, цитиран от Би Би Си. 

От институции в Москва дошли 13 хил. запитвания през 2016 г., докато останалите държави по света изпратили общо 9000 за същия период, се казва в доклада. Исканията, изпратени от Русия, са се увеличили с 478% през миналата година спрямо предходната, и статистически формират доста над половината от всички искания за ограничаване на достъпа до информация. 

Общият брой от 2009 г. насам е близо 18 500. Отчетът сочи, че 85% от руските запитвания са отправени с цел защита на "националната сигурност". Около 5% са свързани с "критики към представители на властта". Близо 2% са свързани с "подбуждане към самоубийство и други нарушения на законодателството." 

Почти 2/3 от исканията са били удовлетворени, като ресурсите, за които се отнасяли, били блокирани или изтрити, отбелязва "Гугъл". 

Виж още: "Гугъл" престава да чете писмата ни в Gmail

В отчета си компанията дава редица примери за съдържание, блокирано от Русия - като информация за терористични инциденти в Грозни, материали на "Ислямска държава" или "Готварска книга на анархиста" (американско издание, което дава насоки за изработка на наркотични и взривни вещества от незабранени химикали и предмети).

Повечето заявления са подадени във втората половина на 2016 г., когато постъпили 11 хил. Почти половината (43,4%) от тях са свързани със съдържание в мрежата за видеосподеляне YouTube. 

От Министерството на вътрешните работи например дошло искане да бъдат блокирани 160 видеоклипа, качени на платформата, за които се предполагало, че са с екстремистко съдържание. Близо 1200 от исканията са свързани с "Туитър", сочат други документи на компанията, цитирани от РБК.

В "Туитър" по-активна се оказва само Турция, където близо 5500 от исканията се отнасят именно до тази платформа или малко по-малко от половината (11 100) от всички запитвания за премахване или блокиране на информация. 

"Гугъл" обаче съобщава, че не са били уважени запитвания, свързани с съдържание, уличаващо руски официални представители в корупция. Компанията поискала допълнителна информация по въпроса. Отказ е даден и на молби за премахван на туитове, споделящи "новинарско съдържание за териториални конфликти" и такива, "критикуващи бившия съветски режим".

Виж още: ЕС глоби "Гугъл" с 2,4 млрд. евро

"Безспорно на активността на Русия влияят и новите закони - за правото да бъдеш забравен, срещу пиратството и други. Но ако разгледаме статистиката на запитванията в "Гугъл" и направим разрес по ресурси и тип заплахи... основно става дума за пропаганда на тероризъм. Това съвпада с корпоративната политика, която води "Гугъл" по света," казва главният аналитик на Руската асоциация за електронни комуникации Карен Казарян, цитиран от РБК. 

Според други експерти причината е сързана и с повишената активност на руския регулатор "Роскомнадзор", който през последните месеци затяга и контрола върху всички чат приложения. "Гугъл" дълго време се придържаше към идеята, че исканията от Русия може да се удовлетворяват само ако има съдебно решение за това.

Източник: Би Би Си, в. "Сега"