ЕК иска от "Гугъл" да промени бизнес модела си за услугата Google Shopping, така че тя да отговаря на европейските разпоредби

Европейският съюз наложи рекордна глоба от 2,4 млрд. евро на технологичната компания "Гугъл".

Според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер "Гугъл" е злоупотребила с позицията си на пазарен лидер като най-използвана търсачка, за да предостави незаконно преимущество на своите търговски услуги.

Това е нелегално според европейското антитръстово законодателство. Компанията е отказвала на други шанса да се съревновават по същество и да правят нововъведения. Освен това, тя не дава на европейските потребители реален избор на услуги и всички предимства на иновациите“, се казва в изявление на Вестагер.

ЕК иска от "Гугъл" да промени бизнес модела си за услугата Google Shopping, така че тя да отговаря на европейските разпоредби.

От "Гугъл" пък заявиха, че не приемат решението и обмислят обжалване.

Санкцията, наложена на компанията, бие предишния рекорд, поставен от ЕС в монополно дело срещу американската компания "Интел", която беше глобена с 1,06 млрд. евро.

Преди по-малко от година Вестагер изненада света и най-вече Вашингтон с разпореждането производителят на айфони "Епъл" да плати 13 млрд. евро в неиздължени данъци в Ирландия.

Източник: Нова телевизия / "Бизнесинсайдър"