В системата на МВР се отваря все по-голяма кадрова дупка, сравнима с образованието и здравеопазването

България не е на първо, а на 18-то място в Европейския съюз по брой полицаи на глава от населението. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред "Дарик".

По думите му в системата на МВР се отваря все по-голяма кадрова дупка, сравнима с тази в здравеопазването и образованието.

Безлов добави още, че броят издадени разрешения за СРС-та само в София е намалял с над 40 пъти в сравнение с годините, в които Цветан Цветанов е бил министър на вътрешните работи. В онези година са били разрешени 6000 СРС-та в София, а за миналата година те са 147. 

Виж още: Държавата дължи на полицаите 30 млн. лв. за дрехи и консумативи

Според Безлов зад тази статистика се крие желанието политически да се демонстрира, че гражданите не са репресирани, че няма полицейско своеволие. Но как ще борите корупция със 147 СРС-та, попита експертът.

"Твърдението, че България е номер едно по брой полицаи на глава от населението, е пълна глупост. По данни на Евростат България в момента е на 18-то място по този показател в Европа", каза Безлов.

Той посочи, че полицаи си тръгват от системата и се случва същото каквото и в здравеопазването с лекарските кадри и в образованието - учителските.

Източник: "Дарик"