Побоите от последните дни за пореден път ни припомниха, че обществото ни има сериозен проблем с насилието

Завръщането на мутрите. Това си мисля, когато чета водещите новини от последните няколко дни. Пребити две жени, нотариуси. Пребит водещ български журналист. Прострелян пловдивски бизнесмен. В допълнение към тях редовни побои върху някакви обикновени хорица, просто защото са попаднали на неподходящото място в неподходящото време. 

Новината от днес, за разстреляния показно собственик на фитнес в Пловдив, напомня точно за онези атентати срещу хора от подземния свят, които се случваха през 90-те и около Милениума. Особено информация по случая още няма, но така или иначе тя няма да е много. 

Както и с убийството на дясната ръка на пазарджишкия кмет от началото на 2015 г. Уж физическият убиец бил установен няколко месеца след самото престъпление, но и към днешна дата нито има започнало дело, нито има задържани. И двете покушения са показни и извършени така, че да се видят. Да се даде знак на някого...

Виж още: Побой с палки заради клаксон. Нищо ново в България

От другата страна стои нападението срещу Иво Никодимов, което според полицията е напълно непредизвикано и става въпрос за хулиганска проява. Това само по себе си е изключително противообществен акт. И както се възмутихме на онази дребна душа, която ритна жената по стълбите на берлинското метро, така и тук не трябва да оставим този отковено гнусен акт да се размине безнаказано. 

Преди повече от 20 години вече беше оставен случая с побоя над големия български актьор Асен Кисимов. Тогава банда нацисти пребива сравнително дребничкия човек в един трамвай, оставяйки го с черепна травма. Извършителите така и не са намерени. От МВР намекнаха, че и тук може да се случи така. Нямало камери на мястото на инцидента. Търсели от други в околността да изскочи нещо. Но пък предупредиха, че подобни инциденти най-трудно се разкриват, заради липсата на информация. 

Засега няма нищо съществено и покрай побоя върху двете жени отново в центъра на София. Работи се по версия за поръчково нападение заради работата на едната жена като нотариус. Но тук не можем да прескочим факта, че нотариусът представлява държавата като гарант по различни сделки. И реално нападението срещу един нотариус е косвено нападение срещу самата държава, по думите на председателя на Нотариалната камара в България Димитър Танев. 

Виж още: Законът на приматите

И да, всичко това ни напомня адски много за отминалите години на мутрите и биячите. Но пък за сметка на това ако се огледаме навън, продължава да е пълно с желаещи да бъдат мутри и биячи. С хора, за които боят е универсално решение. А законите и правилата са за онези, които не могат да бият или нямат достатъчно власт и пари.

И тепърва трябва да се отървем от този начин на мислене, защото именно той е в основата на мутрите и мутренското мислене. В поведението на всеки гамен на пътя, решил да "образова" силово другите участници в движението, в агресията на онези, които бият лекари, в поведението на балканския мачо, който вечер може да смаже жена си от бой, защото нещо в салатата или манджата не му е харесало. 

Истината е, че, както се казва във "Фондацията" на Айзък Азимов, насилието е последното убежище на безпомощния и слабия. А тази слабост ще ни преследва на ниво народ.