Въпреки че няма да може да лови престъпници, роботът Рийм е първият от многото хуманоидни машини, които идват на помощ на властите в Дубай

Навлизането на роботите в ежедневието ни отдавна вече е факт. Сега вече имаме и роботи полицаи, а за пръв път робот започва служба и в полицейските власти на Дубай. 

В случая не става въпрос за Робокоп или за Р. Данил Оливо от разказите на Азимов, а за Рийм - първият хуманоиден робот в дубайската полиция. Той няма способностите да залавя престъпници, нито тежкото въоръжение, с което да разбива заплахи, но пък за сметка на това е мил, любезен и може да ви помогне, ако сте турист, имащ нужда от помощ в града. 

Рийм бе представен от полицията в Дубай на 22 май, а основната му цел е именно това - да помага на туристи и жители на Дубай в търговските центрове и основните туристически обекти.

Видео: Защо Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

Той е снабден с тъчскрийн таблет, интегриран в тялото му, което му позволява да приема сигнали от граждани за престъпления или нарушения, приемане на документи и плащания на пътни глоби. Също така роботът ще може да дава инструкции на загубили се туристи, да ги ориентира на арабски и английски и ще им дава информация за обществени услуги или туристически обекти.

Рийм е разработен от испанската компания "Пал Роботикс". Тежи 100 кг, висок е 170 см и се движи на малки колела, като може да развива скорост от 3,5 км/ч. Целият му торс представлява тактилен екран.

Базисният модел на Рийм струва 185 хил. долара. Той обаче да се усъвършенства с помощта на допълнителни модули, но тогава и цената му ще расте. 

Виж още: Новите технологии в здравеопазването - кога ще видим роботи в операционната

Производителите на Рийм обаче отказват тотално да създават роботи за въоръжение или следене на цивилни. При разработването му са прилагани стриктни етични правила. Те изключват въоръжаването на робота. Испанската компания също обяснява, че не сключва никакви военни договори. 

В изявлението си от полицията на Дубай добавят, че планират да използват множество роботи в работата си занапред. Плановете са до 2030 г. роботите да съставляват 25% от полицейските сили на емирството. 

Целта е те да поемат част от документацията и чисто административните задължения на полицаите. 

Дубай не е първата страна, която използва роботи като полицаи. В Япония робот шериф бе програмиран в началото на годината, да проследи престъпник, който после да бъде арестуван от истински полицай. През септември 2016 г. робот сапьор бе използван в САЩ да обезвреди заподозрян.

Източник: actualno.com, АФП