Онези неща, които чрез поведението ни в социалната мрежа "Фейсбук" научава за нас

В днешно време информацията е една от най-важните валути. Затова и големите технологични компании като "Фейсбук" са толкова богати - те възприемат потребителите си като ресурс, който след това продават на рекламодатели - дали като платформа за реклама, дали като информация за потребителските навици и интереси. 

Специалните алгоритми на социалните мрежи в един момент може да се окаже, че знаят повече за нас самите, отколкото някои от най-близките ни хора. 

Използвайки резултатите от проучване, проведено от изданието Propublica, Bright Side изброява нещата, които социалните мрежи знаят за нас

Виж още: 6000 лайка и "Фейсбук" ни познава по-добре от половинката

Така например "Фейсбук" е създаден да помни: 

- Всички публикации, които "харесваме" - снимки, бележки, хора, видеоклипове, коментари. Специален алгоритъм анализира всичките ви харесвания и споделяния.

- Всички лични съобщения, които изпращаме и получаваме в "Месинджър".

- Всички съобщения, публикации на стената и коментари, дори тези, които сме изтрили. Дори да са изтрити отдавна, те се пазят в сървърите на "Фейсбук".

- Всички статуси, които сме започнали да пишем за повече от минута, но така и не сме публикували. Реално "Фейсбук" пази дори мислите, които все пак сме решили да не споделяме с другите. 

- Всички снимки и видеоклипове, които публикуваме и споделяме, всички публикации, които наши приятели споделят на стената ни.

- Всичките приятели, които имате във "Фейсбук", плюс информация за датата кога е била изпратена и кога е била потвърдена поканата за приятелство, кога и колко си общувате. Това важи и за тези приятели, които сте изтрили. 

Виж още: 15 знака, че си досадният фейсбук приятел

- Всички действия в социалната мрежа - харесвания, публикации чрез Instagram или WhatsApp (и двете са собственост на "Фейсбук").

- Всички събития, които посещаваме, както и местата, градовете и държавите, на които сте били. Не е нужно дори да сте се отбелязвали там, а само да сте отворили приложението на телефона си с пусната локация. 

- Всички устройства, които сте използвали, за да влезете в профила си.

- Всички неща, които сте правили в уебсайтовете, в които сте се регистрирали през "Фейсбук". Обикновено това са повечето сайтове, където се изисква регистрация, тъй като регистрацията чрез имейл отнема повече време.

- Вашето образование и доходи (ако по някаква случайност сте ги отбелязали някъде).

- Всички сайтове, които сме посетили чрез съобщения или реклами във "Фейсбук". Всички знаем, че рекламите, които получаваме там, са базирани на предоставената от нас информация.

- Всички страници, които съдържат бутон "Сподели във "Фейсбук" или "Харесай". Така на практика не е нужно да имате регистрация там, за да може социалната мрежа да следи поведението ви и да регистрира активността ви. 

- В някои случаи, и номера на кредитната или дебитната ви карта (ако сме ги посочвали в интернет).

- Политически предпочитания и пристрастия (особено ако сме писали коментари по политически теми).

- Лицата ни. Всеки път, когато сме тагнати на снимка, "Фейсбук" въвежда това в своята база данни, за да идентифицира по-точно лицето ни на следващи снимки.

Източник: brightside.me