Първият Консултативен съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, се съсредоточи върху поддръжката и модернизацията на българската армия

Удовлетворен съм от факта, че всички участници в КСНС се отнесоха изключително отговорно и конструктивно. Това каза президентът Румен Радев в свое изявление след заседанието на първия всикан от настоящия държавен глава Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). 

Темата на заседанието беше "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване".

"Днес се проведе първият КСНС. Удовлетворен съм от факта, че в участници се отнесоха изключително отговорно и конструктивно. Бяха изнесени важни доклади, касаещи рисковете и заплахите за националната сигурност, състоянието на структурите и органите от системата за национална сигурност и необходимите мерки за укрепване на суверенитета и сигурността на държавата. Обединихме се колко схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства", коментира президентът. 

"Удовлетворен съм от факта, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет личният състав от сектор сигурност, необходимите мерки за доокомплектоване, кадрово и професионално развитие. Обединихме се, че проектите трябва да имат своята ускорена реализация. Не трябва да забравяме, че е важно да осигурим поддръжката на техниката и въоръжението за личния състав до изтичането на техния ресурс и замяната им с техни образци", заяви Радев.

На КСНС дойдоха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов, депутатът и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на БСП Корнелия Нинова, финансовият министър Владислав Горанов, началникът на отбраната Андрей Боцев и министърът на вътрешните работи Валентин Радев. 

Източник: Агенция "Фокус"