Върховния административен съд реши, че инициираното от от "Шоуто на Слави" народно допитване не разполага с нужния за задължителност брой гласове, а решението по въпросите референдума се прехвърля към парламента

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. 

Със съдебен акт от днес ВАС е потвърдил решението на тричленния състав от февруари, с което към преброените от ЦИК гласове бяха добавени 500, но броят им все пак не достига задължително определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни.

Виж още: ВАС отмени решението на ЦИК за референдума, но той все пак е невалиден

Въпреки това тепърва ще се решава съдбата на референдума. Тя остава в ръцете на народните представители, тъй като по закон те трябва да се произнесат по предлаганите въпроси, ако референдумът надхвърли 20% избирателна активност, но не достигне задължителност.

Виж още: Слави Трифонов даде 2 седмици на новите депутати да променят Изборния кодекс

От ГЕРБ вече внесоха собствен законопроект за а промени в Изборния кодекс, с които да се въведе "пълен мажоритарен вот в два тура", като страната бъде разделена на 240 едномандатни избирателни райони, което напълно покрива предложените от референдума промени. 

Виж още: Слави Трифонов: Българският политически елит се е самозабравил

Малко е вероятно обаче това предложение да мине, тъй като то среща съпротивата на повечето парламентарни сили. Въпреки това е почти сигурно, че ще има отново промени в Изборния кодекс, които да включват някакъв мажоритарен елемент. Какъв ще е той обаче, още не е ясно.