Нов доклад на ООН разкрива "катастрофалното" влияние на пестицидите върху околната среда и човешкия организъм

Пестицидите са една от основните причини за изчезването на пчелите в световен мащаб. Те обаче продължават да се използват масово, защото защитават растенията от паразити и болести, което подпомага изхранването на растящото световно население.

Тази идея обаче може да е силно преувеличена, а според последния доклад на ООН - също така "неточна и подвеждаща", пише "Индипендънт".

Документът, който се трябва да бъде представен тази седмица пред Съвета за правата на човека към ООН, строго осъжда "агресивното рекламиране" на пестицидите от индустрията. 

Виж още: Невиждан мор при пчелите у нас

Експерти са установили, че химикалите имат "катастрофално въздействие върху околната среда, човешкото здраве и обществото като цяло".

В доклада се посочва, че пестицидите са отговорни за смъртта на около 200 хил. от отравяне, като над 90% от тези случаи са в развиващи се държави.

Авторите на доклада подчертават, че влиянието на пестицидите върху човешкото здраве, достъпа до храна и околната среда е преувеличено от "систематичното отричане" и "агресивните неетични пазарни тактики" на корпорациите.

Видео: Как измирането на пчелите ще унищожи световната икономика (обяснено в картинки)

"Твърдението на агрохимичната индустрия, че пестицидите са необходими за постигането на продоволствена сигурност е не само неточно, но и опасно подвеждащо. По принцип има достатъчно хранителни продукти, за да се нахрани света, несправедливостта при производството и системите за дистрибуция представляват основната пречка, която не позволява на нуждаещите се да имат достъп до тях", се посочва в доклада.

Виж още: "Грийнпийс" ни призовава да спасим пчелите

Източник: "Индипендънт"