Средната смъртност сред популациите от пчели у нас е 60%, като на места достига дори 80%

Проблемът с измирането на пчелите не е от днес и представлява наистина сериозна заплаха. От Федерацията на българските пчелари обаче отчитат драстично повишаване в смъртността на пчелите у нас. 

Средната смъртност при пчелите у нас за 2016 г. е 60%, като на места в страната тя достига и дори до 80% от популацията. Това довежда и до пряк икономически ефект, тъй като много хора остават без без поминък, тъй като възстановяването на 100 загинали пчелни семейства излиза на изрядните данъкоплатци около 20 хил. лв.

Никой не доумява от какво точно е породена загубата на пчелите, виждали сме е и по-тежки зими, но такова чудо не е имало досега, коментират пчелари. Единственото обяснение е отмяната на дерогацията за третирането на земеделските култури с изключително вредните за пчелите неоникотиноиди.

Видео: Как измирането на пчелите ще унищожи световната икономика (обяснено в картинки)

Неоникотиноидите са изключително вреден инсектицид както за пчелите, така и за всички останали насекоми, диви птици, животни. Според пчеларите хората също биват засегнати от него.

От БАБХ отчитат една единствена доказана проба за смъртност на пчели в резултат на третирането с неоникотиноиди. Това обаче до голяма степен се дължи и на факта, че всеки пчелар в страната трябва да изпрати проби, която струват 400 лева, за да се докаже вредата от инсектицида, което чисто финансово спира много пчелари. Така причината за масовия мор остава само предположение.

Виж още: Пчелите стават домашни любимци

"Пчеларите, Грийнпийс и "Зелените" обаче ще се борим със страшна сила да се отмени дерогацията за неоникотиноидите", заявява Николай Куменов, председател на Федерация на българските пчелари.