Пчелините вече са част от градската среда, а кошери вече има и на панорамната тераса в НДК

НДК се включи в международния проект за опазване на пчелните популации "1 000 000 кошера" на фондация "Имам си кошер" (I have a bee). 

В края на лятото на панорамната тераса на последния етаж съоснователите на фондацията Петър Петров, Стефан Златев и Трифон Михайлов поставиха два любителски кошера.

1 млн. кошера по целия свят може би звучи като химера, но ние вярваме, че можем да запалим 1 млн. души в отглеждането на пчелите, грижейки се поне за един кошер - и те да бъдат свързани в мрежа помежду си, категоричен е Михайлов. Той напомня, че:

"Над 70% от растенията зависят от пчелите. Без тях няма да има природа, живот и бъдеще. Благодарение на тях разполагаме с голяма част от храната ни, както за нас, така и за животните. Пчелите са отговорни за опрашването на памука, от който се правят много от нашите дрехи. Не на последно място - това е индустрия за 200 млрд. долара в целия свят."

Видео: Как измирането на пчелите ще унищожи световната икономика (обяснено в картинки)

Той изнесе и тревожните факти, че само за пет години пчелите у нас са намалели наполовина. Затова тримата съмишленици - хора с различни професии - са се обединили около каузата.

"Представете си изцяло ново отношение към пчелите. Отглеждането им не просто в кошер, от който само и единствено да взимаме пчелния продукт, а кошер, който да е удобен за пчелите и тяхното отглеждане като домашни любимци", разяснява концепцията младият ентусиаст.

Виж още: И басистът на "Ред хот чили пепърс" отглежда пчели

Той коментира и защо именно от НДК е започнала кампанията на фондацията в София: "НДК е емблематична сграда за столицата, а и за цяла България. Панорамната тераса е идеална за кошерите - не само заради южното й изложение, а и защото е в близост на доста паркове."

Кошерите могат да бъдат разгледани след предварителна уговорка от всички желаещи, вкл. и деца, които искат да се запознаят отблизо с пчелите.

От 90-те години насам се наблюдава устойчив спад в популацията на пчелните семейства по света и България не прави изключение от тази тъжна статистика. От "I Have a Bee" се надяват, че всеки, който пожелае, може да помогне, като гледа поне по един любителски кошер, защото "не е страшно да гледаш пчели, страшното е да не гледаш".

Видео: "Повече от мед" (2012): Пчелите в едър план

Източник: I have a bee