"Техният живот е в твоите ръце. Както и твоят - в техните..."

Документалният филм на швейцареца Маркус Имхоф "Повече от мед" е поредното силно заглавие от София филм фест 2013, което се обръща към актуалната тема за нарушеното екологично равновесие. Специалната му прожекция е тази сряда, 27 март, от 18,30 ч. в Дома на киното, а след това, от 20 ч., във фоайето, зрителите ще могат да опитат различни видове пчелен мед и пчелни продукти, представени от дългогодишния пчелар Симеон Тодоров, зам.-председателката на Националното сдружение на жените пчелари Теодора Тодорова и медарят Валери Пеев - търговски представител на професионална пчеларска техника.

Пчеларството е традиция в семейството и на самия режисьор, който пътува с екипа си през Австрия, Америка и Китай, за да интервюира пчелари относно феномена с изчезващите популации от пчели - и в търсене на възможни решения на проблема.

Маркус Имхоф има успешна кариера като режисьор и сценарист още от Das Boot ist voll (1981), за който печели "Сребърна мечка" от Берлинале и е номиниран за "Оскар" при чуждоезичните филми. Тук той влиза и в ролята на продуцент и прекарва много време в търсене на детайли, които да обрисуват изключителната природа на социалната структура при пчелите.

Впечатляващ акцент в авторовия документален разказ са прекрасните близки планове на пчели в спокойно състояние и летеж - както виждаме и от този кратък откъс, посветен на пчелната майка в кошера, наричана още царица.