Пестицидите, използвани в земеделието, убиват насекомите

Кампания на световната природозащитна организация "Грийнпийс" насочва вниманието ни върху проблема с измирането на пчелите. Въпреки че въпросът е доста сериозен и може да засегне света в наистина сериозни мащаби, той е неглижиран от обществото. 

От края на 90-те години на XX век, пчеларите от целия свят наблюдават загадъчното и внезапно изчезване на пчелите и докладват необичайно високи темпове на спад в колониите на медоносни пчели. 

Значението на пчелите за околната среда е огромно и далеч надхвърля направата на мед (макар че това също не е за пренебрегване). Те играят ключова роля в опрашването на около 1/3 от растителните храни, които приемаме. Само в Европа отглеждането на над 4000 зеленчука зависи от съществената работа на земните пчели, дивите пчели и други насекоми като пеперуди, оси, и мухи и т.н.

Виж още: 10 реални причини за края на света

Основната причина за измирането на пчелите са пестицидите, с които се пръскат земеделските култури. Голяма част от използваните отрови в земеделието убиват не само паразитите, ами и пчелите, отговарящи за опрашването на растенията.

От "Грийнпийс" искат Европейският съюз да забрани ползването на тези пестициди. Други важни искания на организацията са подпомагането на биоземеделието, по-голямо финансиране за научни изследвания по темата и като цяло по-отговорна политика в посока опазването на популациите от пчели.

Всеки може да научни повече за проблема и да се подпише в петицията на "Гринпийс" на сайта, посветен на спасяването на пчелите sos-bees.bg.