Няма желаещи фирми, които да доставят устройства за гласуване за вота на 26 март, а според премиера Герджиков това може да породи проблеми с оспорване на вота

Машинното гласуване се отлага за друг път. Нито една фирма не е подала оферта за участие в обществената поръчка, а срокът изтича утре. Сигурно е, че няма да се намерят авантюристи, които да жертват 650 хил. лв. Толкова е гаранцията за качествено изпълнение, което в краткия срок е невъзможно, пише в. "Труд".

Пред изданието  Елеонора Съйкова от "Сиела Норма" - единствената фирма, която досега сама или в консорциум е осигурявала машините за експериментално гласуване, заявява, че няма да участват в търга за обществената поръчка. 

"Поръчката е неизпълнима, тъй като времето е изключително малко. Убедени сме, че няма фирма, която може да се справи и да достави устройствата", заявява тя. 

По нейни думи нито едно дружество не би рискувало добрата си репутация, хвърляйки се в приключение с опит за доставка на устройствата за вота. Времето за осигуряване на машини в най-добрия случай ще е около 20 дни, през които трябва да се направи сертифициране, да се осигурят експерти - около 3000, които да поддържат устройствата в изправност в деня на вота.

Виж още: Може и да се разминем с машинното гласуване

Представителят на "Сиела Норма" признава, че в България устройства за гласуване няма, като във всички предишни експерименти с машинно гласуване те са били вземани под наем и връщани след изборите. 

"В момента има 500-1000 машини в Амстердам, откъдето могат да бъдат докарани с тирове. Но и за тяхната доставка времето е недостатъчно", каза още Съйкова. Тя обясни, че очакванията били ЦИК да обяви поръчката на лотове и така повече дружества да се включат в нея. При подобно задание нямало да е толкова непосилна доставката. Сега една фирма трябва да се ангажира с осигуряване на 13 000 устройства.

Невъзможността да се гласува с машини може да се превърне в повод за оспорване на вота пред Конституционния съд, коментираха юристи. Самият служебен премиер Огнян Герджиков вчера също допусна подобна възможност.

"Законът за машинното гласуване е факт и ние сме длъжни да направим всичко по силите ни. Дали ще се явят и колко фирми, не знам. Възможно е обаче да се направят опити да се оспорят изборите, ако не протекат с машинно гласуване. И ако се случи такъв вариант, Конституционният съд трябва да каже дали е опорочен или не изборният процес - мисля, че не би трябвало да става така и да има нови избори", коментира Герджиков.

Според професора по конституционно право Пламен Киров също има хипотетична възможност за оспорване на изборите, ако не бъдат осигурени машини. 

"Няма основания обаче вотът да бъде обявен за незаконосъобразен, тъй като ничие изборно право няма да бъде нарушено", заяви Киров.

Източник: в. "Труд"