Според проучване на служебния кабинет не е сигурно, че до изборите могат да бъдат набавени достатъчен брой машини за гласуване

Не е сигурно дали на изборите на 26 март ще може да се гласува машинно. Проучване на правителството показва, към момента не е сигурно дали за изборите ще бъде осигурен необходимият брой машини за гласуване. Това стана ясно от изявления на говорителя на служебния кабинет Ирина Белчева. 

"В хода на ангажимента си като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март правителството чрез дипломатическите мисии се допита до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване. Това проучване беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да помогне на ЦИК в тази нелека задача. Направеното проучване от правителството към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", каза Белчева. 

"Практиките, които проучихме, в Словения има машинно гласуване само за хора в неравностойно положение. Във Франция е частично и експериментално", заяви говорителят на служебния кабинет. 

"В Холандия, която бе обсъждана за възможност за взимане под наем или закупуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините, което прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини, защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в този кратък срок”, посочи още Белчева. 

По-рано беше обявено, че машините за електронно гласуване трябва да бъдат доставени в България най-късно до 10 март 2017 г. 

Инсталирането на софтуера трябва да стане до 18 март, а самите машини трябва да бъдат доставени в избирателните секции до 25 март. Това става ясно от документацията на обществената поръчка за осигуряване на устройства за машинно гласуване.

Източник: "Дарик"