Американската танцова двойка Мерил Дейвис и Чарли Уайт спечелиха титлата в Сочи, за която тренират от деца

Днес тя е на 27, той на 26, а победата в олимпийския турнир по фигурно пързаляне беше единствената титла, която липсваше в актива им.

Преди четири години във Ванкувър двамата спечелиха среброто, отстъпвайки на канадците Теса Въртю и Скот Мойър, които снощи на свой ред се примириха с второто място след виртуозното изпълнение на фаворитите. Няма и как да е другояче, след като и двата тандема са се подготвяли в Детройт, при един и същ треньор - рускинята Марина Зуева. 

След сребърния олимпийски медал през 2010 г. следват победи на две световни първенства, а този януари двойката спечели и шестата си поредна титла в националния шампионат.

Тайната на дългогодишното си партньорство на леда Мерил и Чарли отдават на взаимното уважение, което хранят един към друг - а вероятно и на това, че никога, както те уверяват, не са били гаджета.

Дейвис и Уайт прекарват заедно повече време, отколкото някои семейни двойки - по десетина часа дневно, пет дни седмично, разказват майките им, които ги придружават навсякъде, а сега се включват в олимпийската кампания на "Проктър енд Гембъл" и документалната поредица "Как се отглежда олимпиец".

И двамата са на леда от петгодишни, но първоначално като самостоятелни фигуристи. Когато ги събрали като танцова двойка, Мерил си спомня как в присъствието на Чарли била изключително срамежлива.

На 9-годишна възраст подобна близост с представител на противоположния пол за мен беше необичайна, но той винаги е бил забавен и обича да се шегува, спомня си тя, а партньорът й на пързалката допълва:

"Дори фактът, че се налагаше да се държим за ръце, беше нещо, които не се очаква от деца. Ние обаче толкова обичахме фигурното пързаляне и танците на лед, че се получи."

За толкова години заедно, от 1997-а насам, двамата са наясно и с вкусовете си извън спорта - Дейвис например харесва много книгите на Дж.Р.Р.Толкин "Властелинът на пръстените" и "Хобит", докато Уайт е по-голям фен на "Междузвездни войни".

Освен това той неизменно държи да е "човекът в черно" - докато нейният бледолилав тоалет за съчетанието им по балета на Римски-Корсаков "Шехеразада" я нареди сред най-стилните фигуристки в Сочи.