Специалисти изследват историята на "големите пробиви" на няколко поколения нобелови лауреати, велики изобретатели и представители на света на изкуството, след което определят коя е най-плодотворната възраст във всяка група.

Един пример: на 21 години бившият солист на групата LCD Soundsystem Джеймс Мърфи прави това, което сам нарича "най-голямата грешка в живота ми": отказва да работи като сценарист към стартиращия ситком "Зайнфелд". Вместо това той прекарва следващите години, сменяйки работа след работа, докато на 35 години пуска първия си албум LCD Soundsystem. 

По това време музикантът е значително по-възрастен от повечето си колеги, но ситуациите, когато "големият пробив" застига хората в по-зряла възраст, далеч не е рядкост, показва изследването на американскотоНационалното бюро за икономически анализ (NBER). 

Данните показват, че пиковете в кариерата на големите изобретатели и учени - нобелови лауреати, най-често са в края на третото десетилетие. 

Става ясно, че изобретенията най-често принадлежат на хора в малко по-зряла възраст. Най-млади се проявяват учените, отличили се в чисто теоретични дисциплини, например физика, докато хората с по-приложни дейности като медицина постигат успехите си по-късно.

Средната възраст, на която бъдещият физик, лауреат на Нобелова награда, прави голямото си откритие, е 36 години. За химиците тази възраст е 39 години, а за медиците - 41 години. 

Защо най-големите успехи се постигат около 40-те? Най-очевидният отговор е образованието. Средно академична степен се получава около 30 години, следват няколко години опит, така че закономерно пикът на кариерата ни е около 40 години. 

Изследването показа още, че с годините геният не става по-малък. Много от литературните шедьоври са написани, когато авторите им са преминали 50 ггодини. 

Например Сезан рисува най- добрите си платна след 60-годишна възраст. Това е така, тъй като геният по всяка вероятност не е нищо друго, а способност да погледнеш на стари проблеми по нов начин, смятат от NBER.

Източник: profit.bg

"Уолстрийт" (1987) с Чарли Шийн е по Би Ти Ви синема в сряда, 26 февруари, от 21 ч.