Новият вирус криптира данните на компютъра и иска откуп от жертвата

Вирусите са едно от най-неприятните неща, които могат да ни се случат в интернет. Те вредят на компютъра, крадат или изтриват безцелно информация от твърдия диск, създават вратички за хакерите към нашата машина и т.н. 

Сега екипът на ESET (една от водещите компании за антивирусен софтуер) е засякъл ново поколение криптовируси, които се инсталират принудително на компютъра на жертвата си. 

Заплахата се разпространява под формата на фишинг имейли и се получава от името на потребител с името Радомир С****** (фамилията е скрита с цел ненарушаване на личното пространство на потребители със същите имена). 

Не е изключено тези параметри да се променят и името на изпращача или съдържанието да придобият алтернативна форма.

Виж още: 40% от компютрите в страната са заразени със зловреден софтуер

Целта на атаката е да подмами потребителите да отворят прикачения архивен файл "изпълнение (14).zip". Активирането му сваля криптовирус, който криптира данните на компютъра и изисква откуп от жертвата. Съдържанието на писмото, със заглавие "Принудително изпълнение", е следното:

"За повече подробности, моля, отворете прикачения файл.

С уважение,
Радомир С*******"

Адресите, от които до момента е засечена атаката, са:

[email protected]
[email protected]

Виж още: 5 полезни съвета за защита на личните ни данни в компютъра

От CENTIO Professional IT Security препоръчват да избягвате да отваряте прикачени файлове, изпратени от името от непознати, държавни административни органи и финансови институции – освен, ако изрично не очаквате такива. В тези случаи, предварително потвърдете с изпращача автентичността му.