XCo Adventure Cup предизвиква всички смелчаци

Рекорден брой участници, 45 отбора от по двама души, общо 90 спортисти, ще участват в петото издание на XCo Adventure Cup, организирано от XCoSports. Екстремното състезание на България ще се проведе от 19 до 22 септември и отново ще подложи на изпитание волята и издръжливостта на участниците.

Стартът ще бъде в в гр. Копривщица, на 19 септември от 9.00 ч.

Трасето за състезанието започва там и ще преодолее значителни трудности в Средна Гора и Стара Планина. Състезателите традиционно ще научат точния маршрут минути преди старта, като за момента се знае само дължината му - над 200 км.

Освен, като най-трудната планинска надпревара в България, състезанието вече се е доказало и като едно от най-иновативните. Отборите отново ще бъдат снабдени с уреди, които позволяват проследяване на движението в реално време по картата на трасето в сайта на състезанието

В продължение на 3 дни и 3 нощи всеки потребител онлайн ще може да следи движението на 45-те точки върху картата, за да знае как се придвижат през различните препятствия на състезанието.

Включените етапи тази година са: бягане - 100 км, колоездене по асфалт и планински пътища и пресечен терен – 100 км, скално катерене/спускане, плуване - 1 км, стрелба с лък и ориентиране, което е неизменно при придвижване по трасето.

Виж още: Дизела ще поставя нов рекорд за пробягване на Ком - Емине

Чрез официалния хаштаг на събитието - #adventurecup2014 - онлайн потребителите ще могат да следят новините и да споделят мнения и въпроси в социалните мрежи. Желаещите да видят истинския екшън от състезанието, ще могат да гледат всяка вечер след 21 часа видео с най-интересните кадри от деня. Допълнително ще бъдат монтирани и уеб камери в бивака на състезанието.

В гр. Копривщица ще бъде организиран бивак, където жителите и гостите на състезанието ще могат да наблюдават подготовката на отборите и тяхното придвижване.

Виж още: Старите гори на България намаляват

Състезанието е отворено за всеки, който има добра физическа подготовка, умее да работи с карта и компас, да се придвижва сигурно в планински терени. Екипите са от двама души, като изключително се залага на партньорството - никой не може да финишира сам, нито да се отделя от съотборника си на повече от 100 м по време на надпреварата.