Джон Кантли обяви, че ще се опита да разкрие "манипулациите на западните медии и да покаже истината за "Ислямска държава"

Групировката "Ислямска държва" публикува видеозапис на британския фотожурналист на свободна практика Джон Кантли, в който той казва, че е държан в плен, предаде AFP.

Във видеото, разпространено в YouTube, журналистът, работил за "Сънди таймс", "Сън" и "Сънди телеграф", е сниман сам в тъмна стая, облечен в оранжеви дрехи.

"Затворник съм - не мога да отрека, но бях изоставен от моето правителство и съдбата ми е в ръцете на "Ислямска държава". Нямам какво да губя", казва в записа Кантли.

45-годишният журналист заявява, че в поредица от видеоклипове ще се опита да разкрие "манипулациите на западните медии и да покаже истината за "Ислямска държава".

Миналата седмица джихадистите разпространиха видеоклип, на който се вижда обезглавяването на британеца Дейвид Хейнс. Групировката вече екзекутира двама журналисти от САЩ - Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф.

Ислямската държава продължава пропагандата си. Джихадистите пуснаха видео отговор на речта на американския президент Барак Обама, в която той се закани да унищожи "Ислямската държава". 52-секундния клип в стил трейлър на холивудски филм показва кадри на ранени американски войници, както и част от реч на Обама, в която той заявява, че американски войници няма да се бият отново на иракчанска земя. 

Видеото завършва с надписа Flames of war (Пламъците на войната) и като подзаглавие "Битката едва сега започва", последвано от черен екран с надпис "Очаквайте скоро".